Το ρόδι συμβολίζει την καλοτυχία και πρωταγωνιστεί στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Το φρούτο που αναμφισβήτητα έχει συνδεθεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν είναι άλλο από το ρόδι.

Το έθιμο που ξεκίνησε από παλιά από την Πελοπόννησο λέει πως ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σπάμε ένα ρόδι στην πόρτα, για ευημερία και καλοτυχία. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού χτυπάει το κουδούνι για να του ανοίξουν. Μπαίνει με το δεξί πόδι και σπάει το ρόδι στην εξώπορτα, ώστε να πεταχτούν οι σπόροι του παντού. Σύμφωνα με την παράδοση λέει: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος, κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας».

Τα σπόρια του ροδιού συμβολίζουν τη γονιμότητα, την αφθονία και τον πλούτο ενώ το έντονο κόκκινο χρώμα του, τη ζωή και την καλή τύχη.

Πέραν ωστόσο από την καλή «τύχη» που φέρνει, το ρόδι αποτελεί και πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας ενώ πρωταγωνιστεί και στο εορταστικό τραπέζι σε σαλάτες και ορεκτικά.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, καθώς και σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προσφέρει αντιγηραντική δράση, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ. Παράλληλα υποστηρίζει την ορθή κυκλοφορία του αίματος, είναι αντιαλλεργικό, ενώ προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα και τις μολύνσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις