Το σιρόπι αγαύης που προέρχεται από το χυμό του φυτού αγαύης (είδος κάκτου που προέρχεται από το Μεξικό), είναι ένα γλυκό καφέ υγρό. Πλέον χρησιμοποιείται συνήθως ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο.

Αφού εξαχθεί ο χυμός από το φυτό, φιλτράρεται, θερμαίνεται και συμπυκνώνεται σε σιρόπι. Η γεύση του μοιάζει με μελάσα και, κατά κανόνα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο πιο πλούσια είναι η γεύση. Το σιρόπι αγαύης είναι περίπου μιάμιση φορά πιο γλυκό από τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επιτύχετε την ίδια γλυκύτητα χρησιμοποιώντας λιγότερη ποσότητα.

Η αγαύη περιέχει λιγότερη γλυκόζη και έτσι έχει χαμηλότερη τιμή γλυκαιμικού δείκτη (GI) από την επιτραπέζια ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά την αγαύη πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος και ως αποτέλεσμα δεν προκαλεί τόσο γρήγορη αύξηση της ινσουλίνης. Ωστόσο, η αγαύη περιέχει σημαντικά περισσότερη φρουκτόζη από τη σακχαρόζη.

Αν και αυτό του δίνει τη γλυκιά του γεύση, η φρουκτόζη μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη. Ενώ η γλυκόζη μετατρέπεται σε ενέργεια από τα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων, η φρουκτόζη μεταβολίζεται κυρίως από το ήπαρ. Η κατανάλωση υπερβολικής φρουκτόζης πιστεύεται ότι ασκεί πίεση στο συκώτι και μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό.

Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης πρόβλημα στην απορρόφηση της φρουκτόζης και μπορεί να εμφανίσουν δυσάρεστες παρενέργειες όπως φούσκωμα ή κοιλιακή δυσφορία. Εάν είστε επιρρεπείς σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την αγαύη.

Θα έχει λιγότερο άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας λόγω της χαμηλής βαθμολογίας GI, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να επεξεργαστεί. Μερικοί αντίπαλοι της αγαύης ισχυρίζονται ότι είναι απλώς ένα συμπυκνωμένο σιρόπι φρουκτόζης, με ελάχιστη θρεπτική αξία.

Εάν είστε υγιές άτομο και προτιμάτε τη γεύση της αγαύης, τότε είναι ασφαλές να το χρησιμοποιείτε με μέτρο. Μην χρησιμοποιείτε την αγαύη ως δικαιολογία για να αυξήσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας μόνο και μόνο επειδή έχει χαμηλό GI

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις