Μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα βούτυρα ξηρών καρπών

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι προϊόντα που σίγουρα δεν λείπουν από το ντουλάπι μας. Μια κουταλιά, μας δίνει ενέργεια και γεμίζει τις μπαταρίες για να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα. Ωστόσο, είναι όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών vegan; Πόσο υγιεινά είναι; Ακολουθεί μια σειρά απαντήσεων σε κάθε ερώτησή σας.\

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι vegan;

Τα περισσότερα βούτυρα από ξηρούς καρπούς είναι απαλλαγμένα από ζωικά προϊόντα και ως εκ τούτου, είναι κατάλληλα για vegans. Στην πιο αγνή του μορφή, το βούτυρο ξηρών καρπών παρασκευάζεται με το τρίψιμο των ξηρών καρπών σε πάστα. Διάφορα brands είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν μέλι, σκόνη γάλακτος, πρωτεΐνη ορού γάλακτος, κολλαγόνο ή ασπράδια αυγών σε βούτυρα ξηρών καρπών, γι’ αυτό θυμηθείτε να ελέγξετε προσεκτικά τη λίστα συστατικών πριν κάνετε μια αγορά. Μερικά βούτυρα ξηρών καρπών παρασκευάζονται από ένα μόνο συστατικό, ενώ άλλα μπορεί να περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή πρόσθετο λάδι. Αυτά είναι φυτικής προέλευσης, αλλά ορισμένοι vegans μπορεί να αποφεύγουν τα βούτυρα ξηρών καρπών που περιέχουν φοινικέλαιο λόγω των δεσμών του αμφιλεγόμενου συστατικού με την αποψίλωση των δασών, κυρίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. 

Είναι το βούτυρο που παρασκευάζεται από ξηρούς καρπούς υγιεινό;

Τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλουν μεταξύ των βουτύρου ξηρών καρπών, αλλά γενικά, περιέχουν μια σειρά από υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοχημικά όπως ο ψευδάργυρος. Τα βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων γενικά περιέχουν πολυακόρεστα λίπη που κάνουν καλό στην καρδιά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Αν ψάχνετε για ένα υγιεινό βούτυρο ξηρών καρπών ή σπόρων για να τρώτε τακτικά, προσέξτε οτιδήποτε περιέχει μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL και μειώνουν τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας – την «καλή» χοληστερόλη. Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι επίσης πυκνά σε θερμίδες, επομένως το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνετε πρέπει να είναι μικρό. «Η σωστή ποσότητα για εσάς θα εξαρτηθεί από την ηλικία σας, τον μεταβολικό ρυθμό και τους στόχους φυσικής κατάστασης ή διατροφής. Εάν προσπαθείτε να χτίσετε μυς ή έχετε κακή όρεξη και χρειάζεστε έναν τρόπο για να πάρετε επιπλέον θερμίδες, η κατανάλωση περισσότερων από δύο κουταλιές της σούπας βουτύρου ξηρών καρπών θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας». 

Ποιο είναι το πιο υγιεινό vegan βούτυρο;

1.Βούτυρο αμυγδάλου

Το βούτυρο αμυγδάλου αποτελεί ένα εξαιρετικό σνακ μετά την προπόνηση, χάρη στον συνδυασμό πρωτεΐνης (περίπου επτά γραμμάρια ανά μερίδα), φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών. Είναι υψηλό σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν την LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει επίσης περισσότερη βιταμίνη Ε, ασβέστιο και σίδηρο από το φυστικοβούτυρο. Σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο, είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες, χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλότερο σε υδατάνθρακες. Αναζητήστε βούτυρο αμυγδάλου που είναι φτιαγμένο από ξερά καβουρδισμένα αμύγδαλα και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και λάδι. 

βούτυρα ξηρών καρπών

pixabay

2. Φυστικοβούτυρο

Αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές βούτυρο ξηρών καρπών, χάρη στα σάντουιτς PB&J, το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε που είναι σημαντική για την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος. Περιέχει επίσης κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο. Με οκτώ γραμμάρια ανά μερίδα, το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Επιπλέον, τείνει να είναι η πιο προσιτή επιλογή για το βούτυρο ξηρών καρπών. 

βούτυρα ξηρών καρπών

pixabay

3. Βούτυρο κάσιους

Το βούτυρο κάσιους έχει πιο λεπτή υφή και πιο λιπαρή γεύση σε σύγκριση με άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, καθιστώντας το μια δημοφιλή προσθήκη σε vegan επιδόρπια. Είναι χαμηλότερο σε πρωτεΐνη από το βούτυρο αμυγδάλου ή το φυστικοβούτυρο, περιέχει έξι γραμμάρια ανά μερίδα δύο κουταλιών της σούπας, γεμάτο με υγιή μονοακόρεστα λίπη και μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Μια μερίδα βουτύρου κάσιους περιέχει το 10 τοις εκατό της ημερήσιας ποσότητας σε σίδηρο, σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA, καθώς και ίχνη ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ. Αναζητήστε ένα βούτυρο κάσιους που περιέχει λίγα πρόσθετα συστατικά. 

4. Ταχίνι

Φτιαγμένο από φρυγανισμένο και ξεφλουδισμένο σουσάμι, το ταχίνι είναι βασικό συστατικό στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και ορισμένες κουζίνες της Βόρειας Αφρικής. Το ταχίνι είναι χαμηλότερο σε θερμίδες από άλλα είδη βουτύρου ξηρών καρπών και είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών, φυτικών ινών και μιας σειράς βιταμινών και μετάλλων. Είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή χαλκού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την απορρόφηση του σιδήρου, καθώς και φωσφόρου, σεληνίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου. Όσον αφορά τα οφέλη, μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

zarpanews

5. Βούτυρο ηλιόσπορου

Το βούτυρο ηλιόσπορου είναι επίσης από τις πιο υγιεινές επιλογές όσον αφορά το βούτυρο ξηρών καρπών. Οι ηλιόσποροι έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση, έτσι συχνά προστίθενται αλάτι και ζάχαρη για να εξισορροπηθεί η γεύση. Διατροφικά, το βούτυρο ηλιόσπορου είναι πλούσιο σε θερμίδες, περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λίπη με μικρές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών. Με 5,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα δύο κουταλιών της σούπας, περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλους τύπους βουτύρου ξηρών καρπών. Περιέχει περισσότερο χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνη Ε από το φυστικοβούτυρο. 

6. Βούτυρο καρυδιού

Μεταξύ των βουτύρων ξηρών καρπών, το βούτυρο καρυδιάς δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ούτε είναι ιδιαίτερα υψηλό σε υγιεινά για την καρδιά λιπαρά ή ιχνοστοιχεία – αν και περιέχει μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου και καλίου. Η δύναμη του βουτύρου καρυδιάς έγκειται στην περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Τα καρύδια περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν στην αποτροπή της φλεγμονής. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις