Τα όσπρια ανάμεσα στις τρεις τροφές που συμβάλουν στην μακροζωία.

H 10η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη σε ένα τρόφιμο με δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας: Τα όσπρια. Εκτός από τα γνωστά οφέλη τους, μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα όσπρια συμβάλουν και στις μακροζωία.

Καθώς οι κακές τάσεις στην διατροφή σε ορισμένες δυτικές χώρες έχουν κάνει τη διάρκεια ζωής να υποχωρεί τα τελευταία χρόνια, η αποφυγή ανθυγιεινών τροφών θεωρείται η πιο κοινή λογική προσέγγιση για τη βέλτιστη υγεία. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, έχει εντοπίσει τρεις τροφές που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη όταν προστεθούν στη διατροφή μας. Όταν συνδυάζονται, αυτές οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να προσθέσουν έως και μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής κάποιου.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Lars Fadnes του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, στη Νορβηγία, χρησιμοποίησε υπάρχουσες μετα-αναλύσεις και δεδομένα από τη Μελέτη Global Burden of Diseases, για να δημιουργήσει ένα μοντέλο για να οικοδομήσει μια στιγμιαία εκτίμηση για το προσδόκιμο ζωής, με βάση ορισμένες διατροφικές αλλαγές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό PLOS Medicine, έδειξαν ότι οι νεότεροι ενήλικες θα μπορούσαν να προσθέσουν μια δεκαετία στη ζωή τους κάνοντας ορισμένες αλλαγές. Στους ηλικιωμένους, οι διατροφικές αλλαγές επέφεραν μικρότερες αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής, οι οποίες ήταν ακόμα σημαντικές.

Τα ευρήματα πρότειναν ότι για τους νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ, μια συνεχής αλλαγή από μια τυπική δυτική διατροφή σε μια καλύτερη διατροφή στην ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερα από 10 χρόνια για γυναίκες και άνδρες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής και στην μακροζωία παρατηρήθηκαν μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που κατανάλωναν περισσότερα όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Αλλά η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος οδήγησε επίσης σε σημαντικές βελτιώσεις.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η πραγματοποίηση αυτών των διατροφικών αλλαγών στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να προσθέσει οκτώ χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των γυναικών και 8,8 χρόνια για τους άνδρες. Επιπλέον, όταν αυτές οι διατροφικές αλλαγές υιοθετήθηκαν στην ηλικία των 80 ετών, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είδαν μέση αύξηση στο προσδόκιμο ζωής κατά 3,4 χρόνια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις