Η οικονομική ύφεση και ο πληθωρισμός ενισχύσουν τις απειλές για την υγεία

Όποια κι αν είναι η αιτία του πληθωρισμού και της ανόδου στις τιμές των τροφίμων-οικονομική κρίση, χάος της αλυσίδας εφοδιασμού, πόλεμος- οι επιπτώσεις για την υγεία των ανθρώπων είναι δραματικές, με τους φτωχούς φυσικά να επηρεάζονται περισσότερο.  «Οι υψηλές και αυξανόμενες τιμές των τροφίμων δημιουργούν μια άμεση απειλή για την ασφάλεια της προσφοράς τροφίμων μιας οικογένειας, υπονομεύοντας έτσι την υγεία του πληθυσμού», γράφουν οι μελετητές Hyun-Hoon Lee, Suejin A. Lee, Jae-Young Lim και Cyn-Young Park. Ανέλυσαν ένα σύνολο δεδομένων που κάλυπτε ενενήντα πέντε αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ του 2001, όταν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ήταν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, και το 2011.

Όπως σημειώνουν, η αύξηση των τιμών των τροφίμων έχει σημαντική επιζήμια επίδραση στη διατροφή και κατά συνέπεια οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

τιμές τροφίμων υγεία

pixabay

Τιμές τροφίμων και υγεία: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στρέψει το βλέμμα στις φτωχές χώρες

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Εκτός από την άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια, ο υποσιτισμός μπορεί να καθυστερήσει την ανθρώπινη ανάπτυξη. Το 50% της παιδικής θνησιμότητας αποδίδεται στον υποσιτισμό. Η μητρική διατροφή, εν τω μεταξύ, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του παιδιού. Το χαμηλό βάρος γέννησης, ο πρόωρος τοκετός και ο περιορισμός της ενδομήτριας ανάπτυξης (IUGR, γνωστός και ως περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου, FGR), όλα θέτουν τα μωρά σε μεγαλύτερο από το κανονικό κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας πριν και μετά τη γέννηση.

Τέτοια αποτελέσματα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες, μια άλλη υπενθύμιση ότι η δημόσια υγεία εξαρτάται από την υγεία όλων των μελών του συνόλου. Η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. «Η προστασία της κατάστασης της υγείας των βρεφών και των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια περιόδων ταυτόχρονης οικονομικής ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού και ανόδου των τιμών των τροφίμων», γράφει η ομάδα του Lee. Η ισχυρή δέσμευση μιας κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία είναι «ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών». «Οι ενισχυμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για παροχή τροφής και υγειονομικής βοήθειας σε αυτές τις χώρες έχουν μεγάλη σημασία σε αυτές τις δύσκολες περιόδους».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις