Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την δημιουργία, την γεύση και τα οφέλη του decaf.

Ο ντεκαφεϊνέ πλέον σερβίρεται σχεδόν σε όλες τις καφετέριες και τα take away ως εναλλακτική του κανονικού καφέ. Όμως, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο ντεκαφεϊνέ εξακολουθεί να περιέχει καφεΐνη, σε πολύ μικρότερη ποσότητα σε σύγκριση με τον κανονικό καφέ. Εάν θες ωστόσο να περιορίσεις την πρόσληψη καφεΐνης και να κάνεις μια στροφή στον decaf, αυτά είναι μερικά πράγματα που αξίζει να μάθεις.

Τι είναι ο ντεκαφεϊνέ;

Ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι ίδιος με τον κανονικό καφέ, έχοντας όμως αφαιρέσει την πλειοψηφία της καφεΐνης του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο καφές χωρίς καφεΐνη εξακολουθεί να περιέχει πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης (περίπου 3% ό σε σύγκριση με τον κανονικό καφέ), καθώς το 100% της καφεΐνης δεν μπορεί ποτέ να αφαιρεθεί εντελώς. Για παράδειγμα, ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 95 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ενώ ένα φλιτζάνι decaf έχει περίπου 2 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

Πώς παρασκευάζεται ο καφές χωρίς καφεΐνη;

Υπάρχουν τρεις τρόποι παρασκευής καφέ χωρίς καφεΐνη: η ελβετική μέθοδος, η μέθοδος που χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα και η μέθοδος που χρησιμοποιεί χλωριούχο μεθύλιο.

κατανάλωση καφέ οφέλη

Η ελβετική μέθοδος νερού

Η ελβετική μέθοδος είναι όταν οι πράσινοι κόκκοι καφέ μουλιάζονται σε νερό μέχρι να κορεστεί το νερό με τα διαλυτά συστατικά του καφέ. Η καφεΐνη φιλτράρεται από το νερό, δημιουργώντας εκχύλισμα πράσινου καφέ. Στη συνέχεια, το εκχύλισμα προστίθεται σε κόκκους πράσινου καφέ που περιέχουν καφεΐνη, στους οποίους η «καφεΐνη μεταναστεύει από τους κόκκους στο εκχύλισμα πράσινου καφέ καθώς οι κόκκοι και το υγρό αναζητούν ισορροπία έως ότου οι κόκκοι είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένοι από καφεΐνη».

Διοξείδιο του άνθρακα

Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να διαχωρίσει διαφορετικές χημικές ουσίες, όπως η καφεΐνη από τον καφέ, όταν διοχετεύεται μέσω των κόκκων καφέ.

Μεθυλοχλωρίδιο

Το μεθυλενοχλωρίδιο είναι ένας χημικός διαλύτης που αφαιρεί την καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ. Παλαιότερα, το βενζόλιο ήταν η χημική ουσία που επέλεγαν γι’ αυτή τη μέθοδο μέχρι που αποδείχθηκε ότι είναι καρκινογόνο. Τώρα, οι εταιρείες έχουν στραφεί σε άλλες χημικές ουσίες, συνηθέστερα σε οξικό αιθυλεστέρα και μεθυλενοχλωρίδιο.

Ωστόσο, υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με το μεθυλοχλωρίδιο, επειδή η έκθεση σε υψηλές ποσότητες μπορεί να είναι τοξική και να οδηγήσει σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο FDA έχει αποφανθεί ότι οι μικροσκοπικές ποσότητες χλωριούχου μεθυλενίου στον καφέ χωρίς καφεΐνη δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς τα υπολείμματα άνω του 0,001% απαγορεύονται.

Είναι υγιεινός ο ντεκαφεϊνέ;

Το εάν ο ντεκαφεϊνέ είναι υγιεινός για εσάς εξαρτάται από την υγεία και το ιατρικό ιστορικό σας. Ο συγκεκριμένος καφές εξακολουθεί να περιέχει πολλά από τα αντιοξειδωτικά που έχει ο κανονικός καφές, οπότε αν θέλετε να κόψετε την καφεΐνη αλλά εξακολουθείτε να θέλετε τα οφέλη του καφέ, τότε ναι, ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι υγιεινός. Ο καφές χωρίς καφεΐνη βοηθά επίσης άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη αλλά απολαμβάνουν τη γεύση του καφέ.

Έχει ο decaf την ίδια γεύση με τον κανονικό καφέ;

O ντεκαφεϊνέ δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου στην γεύση από τον κανονικό καφέ. Υπάρχει μια απειροελάχιστη διαφορά η οποία δύσκολα γίνεται αντιληπτή. Η μόνη λεπτομέρεια είναι το ελαφρώς πιο ξινό προφίλ γεύσης που τείνει να έχει ο καφές. Αυτό προέρχεται από τον τρόπο επεξεργασίας των κόκκων καφέ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις