Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Cell Metabolism δείχνει ότι η κατανάλωση λιπαρών ή ζαχαρούχων σνακ αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και δημιουργεί μόνιμες προτιμήσεις για αυτά τα λιγότερο υγιεινά προϊόντα.

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Ινστιτούτο Max Planck για Έρευνα Μεταβολισμού στη Γερμανία έδωσαν σε μια ομάδα συμμετεχόντων ένα γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ μια άλλη έλαβε μια έκδοση με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εκτός από αυτό, και οι δύο ομάδες συνέχισαν τις κανονικές διατροφικές τους συνήθειες.

Στο τέλος, οι ομάδες βαθμολόγησαν τις πουτίγκες με ποικίλες συγκεντρώσεις λίπους και τους χυμούς μήλου με μια σειρά επιπέδων ζάχαρης. Η ομάδα που έτρωγε το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη είπε ότι δεν τους άρεσε η πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά και δεν ήθελαν τον χυμό μήλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όσο είχαν στην αρχή.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ έπιναν milkshakes. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι η θεραπεία αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομάδα που είχε καταναλώσει το γιαούρτι με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι στην άλλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά, ζαχαρούχα σνακ ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση κινήτρου ή ανταμοιβής.

Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και βιολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι προτιμούν τα λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Garret Stuber, καθηγητή νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Οι πρώτοι άνθρωποι πιθανότατα αναζήτησαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος, είπε, έτσι οι άνθρωποι σήμερα θα μπορούσαν ενστικτωδώς να μοιράζονται αυτές τις προτιμήσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις