Όσοι τρώνε μανιτάρια θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders.

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State χρησιμοποίησαν δεδομένα για τη διατροφή και την ψυχική υγεία που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 24.000 Αμερικανούς ενήλικες μεταξύ 2005 και 2016.

Καθώς τα μανιτάρια περιέχουν πολυάριθμες βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο άγχος, συμπεριλαμβανομένου του Β12, του αυξητικού παράγοντα νεύρων, των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών παραγόντων, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Πριν από αυτήν την έρευνα, υπήρξαν λίγες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και της κατάθλιψης και η πλειονότητα των μελετών που έχουν διεξαχθεί ήταν κλινικές δοκιμές με λιγότερους από 100 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την πιθανή κλινική και δημόσια σημασία για τη δημόσια υγεία της κατανάλωσης μανιταριών ως μέσο μείωσης της κατάθλιψης και πρόληψης άλλων ασθενειών.

Από την μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και των χαμηλότερων πιθανοτήτων κατάθλιψης αφού έλαβαν υπόψη τα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, τους κύριους παράγοντες κινδύνου, τις αυτοαναφερόμενες ασθένειες, τα φάρμακα και άλλους διατροφικούς παράγοντες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις