Γιατί πρέπει να τρως περισσότερο γιαούρτι στην καθημερινότητά σου

Πλήρες, με μειωμένα ή και καθόλου λιπαρά το γιαούρτι από αγελαδινό γάλα έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Μια κουταλιά της σούπας (45g) πλήρες γιαούρτι παρέχει:

• 60 kcal/248 kj
• 2,6g πρωτεΐνη
• 4,6g λίπος
• 2,2 γρ υδατάνθρακες
• 2,0 γρ ζάχαρη
• 57mg ασβεστίου
• 17,6mcg ιωδίου

Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά ποικιλίες γιαουρτιού θα είναι χαμηλότερες σε θερμίδες (και φυσικά σε λίπος), αλλά λάβετε υπόψη ότι μπορεί επίσης να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη καθώς οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν σάκχαρα ή γλυκαντικά για να «αναπληρώσουν» τη χαμένη γεύση όταν το λίπος μειώνεται.

Τι οφέλη έχει το γιαούρτι για τον οργανισμό μας

1. Καλή πηγή πρωτεΐνης

Το τυπικό γιαούρτι είναι μια καλή πηγή βιοδιαθέσιμης πρωτεΐνης, με περίπου 5,7 g πρωτεΐνης ανά 100 g.

2. Καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι υγιή για τα οστά

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου – μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών. Πράγματι, μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές όπως το γιαούρτι μπορεί να υποστηρίζουν την οστική πυκνότητα.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Το γιαούρτι παρέχει ευεργετικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία όταν καταναλώνονται τακτικά μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου. Η τακτική συμπερίληψη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, φαίνεται να αυξάνει την ποικιλότητα των βακτηρίων στο έντερο. Ωστόσο, φροντίστε να επιλέξετε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, επειδή η ζάχαρη μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην ποικιλομορφία του εντέρου.

4. Χρήσιμη πηγή ιωδίου

Το ελληνικό γιαούρτι παρέχει ιώδιο, ένα μέταλλο σημαντικό για την υγεία. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και για την ανάπτυξη και το μεταβολισμό. Οι μέλλουσες μαμάδες έχουν πρόσθετες ανάγκες για αυτό, επειδή είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του ελληνικού γιαουρτιού το καθιστά ιδανικό σνακ μετά την άσκηση ή συστατικό ενός γεύματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιοδιαθέσιμη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες προάγει την επισκευή και την αποκατάσταση των μυών.

Διαβάστε επίσης: 

Μελέτη της ICAP CRIF: Στροφή στα γαλακτοκομικά προϊόντα μακράς διάρκειας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις