Τι προσφέρει στον οργανισμό μας και τι προκαλεί η έλλειψη του

To φυλλικό οξύ είναι μια ομολογουμένως παραμελημένη βιταμίνη Β με τους περισσότερους να μην γνωρίζουν τα οφέλη τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.

Τι προσφέρει το φυλλικό οξύ στον οργανισμό μας

Τα οφέλη που διαθέτει το φυλλικό οξύ για την υγεία μας είναι πολλαπλά. Ο ρόλος του είναι στο σχηματισμό ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και στο σχηματισμό DNA και RNA. Συμμετέχει επίσης σε μια σειρά μεταβολικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής ενέργειας από τους υδατάνθρακες. Παράλληλα με τη Β12, εμπλέκεται επίσης στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτά βοηθούν στη ρύθμιση της συναισθηματικής ευεξίας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης φυλλικού οξέος

Μια μετα-ανάλυση βρήκε συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος και κατάθλιψης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να είναι ευεργετική στη διπολική διαταραχή και στις μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές .Το φυλλικό οξύ μπορεί επίσης είναι ευεργετικό στη μείωση του εγκεφαλικού και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή, όπως το μπρόκολο, τα λαχανικά της άνοιξης, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τα σπαράγγια, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια, τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι, τα φρούτα και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραχθεί στο σώμα ή να αποθηκευτεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως θα πρέπει να στοχεύετε στο να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ κάθε μέρα.

Διαβάστε επίσης: 

Κανέλα: Πόσο ωφέλιμη είναι για την υγεία μας;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις