Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που δημιουργείται από πρωτεΐνες και λίπη που βρίσκονται στο γάλα και την κρέμα. Το μεγαλύτερο μέρος του βούτυρο έχει βάση το αγελαδινό γάλα, αλλά το βούτυρο προέρχεται επίσης από πολλές άλλες πηγές, όπως γάλα από πρόβατα, κατσίκες κλπ.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως το βούτυρο και χαμηλότερες πιθανότητες για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το βούτυρο είναι πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Οι επιστήμονες έχουν συζητήσει τα οφέλη του βουτύρου στην υγεία εδώ και δεκαετίες.

Μια κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο περιέχει:

102 θερμίδες
12 γραμμάρια λίπους
0 γραμμάρια υδατανθράκων, φυτικών ινών, ζάχαρης και πρωτεΐνης

Το βούτυρο είναι πηγή:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη D
Βιταμίνη Ε
Ασβέστιο

Πιθανά οφέλη για την υγεία του βουτύρου

Με μέτρο, το βούτυρο μπορεί να είναι ένα υγιεινό μέρος της διατροφής σας. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο που χτίζει τα οστά και περιέχει ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Το βούτυρο μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν καλύτερα το βάρος τους ή να χάσουν βάρος πιο γρήγορα από ό,τι θα έκαναν με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Το βούτυρο έχει και άλλα οφέλη για την υγεία:

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες για καρκίνο. Το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, μια ένωση που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βήτα-καροτίνη έχει συνδεθεί με μειωμένους κινδύνους καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη.

Θα μπορούσε να βοηθήσει τα μάτια σας. Η βήτα-καροτίνη στο βούτυρο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού απώλειας όρασης ή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).

Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών σας. Το βούτυρο περιέχει βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των οστών. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το δέρμα σας πιο υγιές. Το βούτυρο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις