Συσκευασμένο ψωμί, δημητριακά και ανθρακούχα ποτά στην κορυφή της λίστας

Η μεγάλη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial. Μάλιστα, πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα για το πώς συνδέεται ο καρκίνος με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την κατανάλωσή τους.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως τα ανθρακούχα ποτά, τα συσκευασμένα ψωμιά μαζικής παραγωγής, πολλά έτοιμα γεύματα και τα περισσότερα δημητριακά πρωινού.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά σχετικά φθηνά, βολικά και κυκλοφορούν στο εμπόριο, πολλές φορές ως υγιεινές επιλογές. Αλλά αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης γενικά υψηλότερα σε αλάτι, λίπος, ζάχαρη και περιέχουν τεχνητά πρόσθετα. Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι συνδέονται με μια σειρά από κακές εκβάσεις για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές που παρακολούθησαν την υγεία των 200.000 συμμετεχόντων στην έρευνα για μια περίοδο 10 ετών διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου συνολικά, και συγκεκριμένα με καρκίνους των ωοθηκών και του εγκεφάλου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και καρκίνος: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, για κάθε 10% αύξηση σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή ενός ατόμου, υπήρχε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου 2% συνολικά και 19% αύξηση ειδικά για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο συνολικά κατά 6%, παράλληλα με αύξηση 16% για τον καρκίνο του μαστού και αύξηση 30% για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Αυτοί οι δεσμοί παρέμειναν ακόμη και μετά την προσαρμογή μιας σειράς κοινωνικοοικονομικών, συμπεριφορικών και διατροφικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Ο Δρ Eszter Vamos, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη προσθέτει στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για καρκίνο. Αν και η μελέτη μας δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα, άλλα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθούν οι καλύτερες στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη μείωση της εκτεταμένης παρουσίας και των βλαβών των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας».

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι τόσο εθιστικά όσο… το κάπνισμα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις