Βρήκαμε το έλαιο που θα θέλεις να προσθέσεις στο ντουλάπι σου.

Εάν ξοδεύεις πολύ χρόνο στην κουζίνα, πιθανότατα έχεις στη διάθεσή σου μερικά μπουκάλια με διάφορα είδη μαγειρικών ελαίων. Το ελαιόλαδο και το φυτικό λάδι είναι κλασικά, αλλά έχουμε δει επίσης ειδικές ποικιλίες όπως το λάδι αβοκάντο, το λάδι καρύδας και το λάδι MCT . Κάτι πιο πρόσφατο που μπορεί να θέλεις να σκεφτείς να προσθέσεις στο ντουλάπι σου είναι το έλαιο σπόρων τσαγιού.

Δεν πρόκειται για ένα νέο λάδι, στην πραγματικότητα, υπάρχει εδώ και αιώνες σε ορισμένες ασιατικές κουζίνες. Το έλαιο σπόρων τσαγιού παρασκευάζεται από τους σπόρους του φυτού Camellia oleifera, το οποίο είναι ένα ανθοφόρο δέντρο εγγενές στην περιοχή Χουνάν της Κίνας. (Αυτός ο θάμνος είναι ξάδερφος της Camellia Sinensis, της οποίας τα φύλλα συλλέγονται για να μετατραπούν σε φυλλώδη μαύρα και πράσινα τσάγια.) Μετά από πέντε εποχές ωρίμανσης, οι σπόροι τσαγιού συλλέγονται και συμπιέζονται ψυχρά σε λάδι. Το αποτέλεσμα – το οποίο χρειάζεται συνολικά οκτώ χρόνια για να παραχθεί – είναι ένα ελαφρύ λάδι με ελαφρώς ξηρή γεύση.

Μετά από προσεκτικότερη εξέταση του ελαίου σπόρων τσαγιού, αποκαλύφθηκε το θρεπτικό προφίλ του. Πρόκειται για ένα έλαιο πλούσιο στην ισχυρή κατηγορία φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών γνωστών ως κατεχίνες, τα οποία έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδες δυναμικό. Το άλλο μεγάλο όφελος για την υγεία του ελαίου σπόρων τσαγιού είναι το γεγονός ότι δεν περιέχει χοληστερόλη με μηδενικά trans-λιπαρά ενώ παρέχει μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το έλαιο σπόρων τσαγιού περιέχει επίσης μέταλλα και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνες Β, Α και Ε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις