Η κετογονική ή «Keto» δίαιτα είναι μια δίαιτα κατά την οποία η ενέργεια λαμβάνεται κυρίως από λίπος, ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι περιορισμένοι.

Η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί το σώμα να περάσει σε μια κατάσταση κέτωσης, στην οποία η ενέργεια προέρχεται από τη διάσπαση του λίπους.

Τα τρόφιμα παρέχουν μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ενώσεις που διασπώνται για να παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Όταν οι υδατάνθρακες είναι περιορισμένοι, όπως στη δίαιτα Keto, συμβαίνουν πολλά πράγματα. Το σώμα ξεκινά μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση για να διασπάσει τα λίπη για να παράσχει ενέργεια. Αυτή η διάσπαση των λιπών δημιουργεί κετονοσώματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Σε γενικές γραμμές, η κέτωση θα συμβεί όταν λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης προέρχεται από υδατάνθρακες, που ανέρχεται σε περίπου 10-50 γραμμάρια την ημέρα, ανάλογα με τις θερμιδικές ανάγκες.

Η κετογονική δίαιτα έχει επιτυχία στην επίτευξη βραχυπρόθεσμης απώλειας βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ακολουθούσαν δίαιτα Keto, οι άνθρωποι είχαν υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, που μεταφράζεται σε κάψιμο περισσότερων θερμίδων. Ανέφεραν επίσης λιγότερη πείνα, ακόμη και όταν οι συνολικές θερμίδες παρέμεναν οι ίδιες.

Όταν οι συνολικές θερμίδες είναι περιορισμένες, η δίαιτα Keto έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών για απώλεια βάρους. Ωστόσο, η δίαιτα κετο είναι δύσκολο να διατηρηθεί για μεγάλες περιόδους και μετά από δύο χρόνια, τα οφέλη για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά δεν ήταν διαφορετικά.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ευεργετικές επιδράσεις σε ορισμένους μεταβολικούς δείκτες με την κετοδίαιτα. Η δίαιτα μειώνει τα τριγλυκερίδια και σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα HDL, μια λιποπρωτεΐνη γνωστή ως καλή χοληστερόλη που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, η δίαιτα κετο σχετίζεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα LDL ή κακή χοληστερόλη που αυξάνει τα καρδιαγγειακά κίνδυνος.

Η μακροπρόθεσμη επίδραση αυτής της δίαιτας παραμένει ασαφής.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις