Δείτε τις τροφές που σας "κλέβουν τον ύπνο"

Η σύνδεση του ύπνου με τις τροφές που καταναλώνουμε λίγο πριν κοιμηθούμε είναι στενή. Ακόμα και η ποιότητά του εξαρτάται άμεσα από το καθημερινό διατροφολόγιό μας. Οι  τροφές που προκαλούν αϋπνία είναι οι εξής:

ΚΑΦΕΣ

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση καφέ έως και 6 ώρες πριν κοιμηθούμε, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου ενώ μικραίνει τη διάρκειά του κατά τουλάχιστον μία ώρα. Μάλιστα, η επίδραση της καφεΐνης μπορεί να είναι εντονότερη αν συνδυαστεί με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Γι’ αυτό αν θέλετε έναν ύπνο χωρίς διαταραχές,  μείνετε μακριά από ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη το απόγευμα και το βράδυ και επιλέξτε την κατανάλωσή τους κατά τις πρωϊνές ώρες.

ΠΑΓΩΤΟ

Το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων είναι πλούσιο και λιπαρά και ζάχαρη. Η ζάχαρη, οδηγεί σε αυξομειώσεις του σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας κι ενδέχεται να διαταράξει τον ύπνο σας. Αν η επιθυμία σας για παγωτό είναι μεγάλη, προτιμήστε να το καταναλώσετε το αργότερο τρεις ώρες πριν αποφασίσετε ότι θα πάτε για ύπνο, ώστε τίποτα να μην σας εμποδίσει από το να παραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

έρευνες έχουν καταλήξει ότι ο ύπνος των ατόμων που έχουν καταναλώσει ζυμαρικά λίγο πριν κοιμηθούν, δυσκολεύονται να κοιμηθούν ενώ ο ύπνος τους μειώνεται τουλάχιστον κατά μία ώρα. Αυτό οφείλεται στο γλυκαιμικό δείκτη των συγκεκριμένων τροφών.

ΤΥΡΙ

Τα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς και σε τυραμίνη, ένα αμινοξύ που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε νορεπινεφρίνη , την ορμόνη του στρες. Ως αποτέλεσμα η κατανάλωση τυριού, μας κάνει να αισθανόμαστε αυξημένη διέγερση και δεν μας επιτρέπει να κοιμηθούμε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις