Το στρες είναι, δυστυχώς, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις συχνά αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους μας.

Τις στιγμές που νιώθεις αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα να σε κατακλύζει, υπάρχουν κάποιες τροφές τις οποίες πρέπει να αποφύγεις.

Fast Food και Junk Food

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κακή ποιότητα διατροφής συνδέθηκε με την κακή ψυχική υγεία ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση, η οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εισοδήματος. Η μελέτη έδειξε ότι τα τηγανητά τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά συσχετίστηκαν με αύξηση της κατάθλιψης.

Ζάχαρη

Μια μελέτη του 2019 που εξέτασε την κατάθλιψη κατά τους χειμερινούς μήνες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζάχαρης επιδείνωσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξάνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της υπερβολικής ζάχαρης, της φλεγμονής και των διαταραχών της διάθεσης.

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες σχετίζονται με κακή υγεία του εντέρου. Με τη σειρά του, η υγεία του εντέρου συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας. Πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι βελτιώσεις στην υγεία του εντέρου (μέσω της διατροφής και των προβιοτικών) μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας και μπορούν να επηρεάσουν θετικά το άγχος και την κατάθλιψη.

Αλκοόλ

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν πολύ είχαν μια ανασύνδεση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που έκανε πιο πιθανό να έχουν άγχος. Άλλες μελέτες σε εφήβους διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αύξησε τη μελλοντική εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις