Το φρούτο που ήρθε να εξαλείψει τα μειονεκτήματα του δημοφιλούς καρπού

Τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και έχει γίνει η μεγαλύτερη τάση στην σύγχρονη διατροφή. Μαζί όμως με την αύξηση της δημοτικότητάς του μεγάλωσε και το αρνητικό αντίκτυπό της παραγωγής του στο περιβάλλον. Την λύση σε αυτό το πρόβλημα ήρθε να δώσει η απόφοιτος του Central Saint Martins, Arina Shokouhi, η οποία εφηύρε ένα εναλλακτικό αβοκάντο που ονομάζεται εκοβάντο (Ecovado), το οποίο προορίζεται να “απογαλακτίσει” τους ανθρώπους από τα εισαγόμενα φρούτα.

Εκοβάντο αντί για αβοκάντο: Μια πρωτοποριακή εφεύρεση

Το Ecovado έχει μια απαλή πράσινη, κρεμώδης σάρκα που παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό τοπικών συστατικών της χώρας του και συσκευάζεται σε ψεύτικο δέρμα αβοκάντο κατασκευασμένο από κερί. Η Shokouhi, η οποία είναι απόφοιτος της σχολής του Λονδίνου στο Central Saint Martins’s Masters Material Futures, δημιούργησε το προϊόν για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την ποσότητα του αβοκάντο που τρώνε ενώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν την γεύση του.

«Το αβοκάντο έχει γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό σύμβολο συνώνυμο με τις χίπστερ καφετέριες και τις μοντέρνες αναρτήσεις στο Instagram», είπε η Shokouhi. «Ωστόσο, η παραγωγή αβοκάντο είναι ενεργοβόρα: κάθε αβοκάντο απαιτεί 320 λίτρα νερού για να αναπτυχθεί και να συγκομιστεί διεθνώς».

«Τα αβοκάντο είναι μια από τις πιο μη βιώσιμες καλλιέργειες προς εξαγωγή λόγω της λεπτής φύσης τους που μπορεί να μελανιάσει εύκολα και οι μονοκαλλιέργειες τύπου φυτείας που απαιτούνται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για αβοκάντο οδηγούν στην αποψίλωση των δασών».

Για να καταλήξει στη συνταγή του Εκοβάντο, ο Shokouhi συνεργάστηκε με τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman από το Κέντρο Καινοτομίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Nottingham. Τη βοήθησε να αναγνωρίσει τη χημική και μοριακή σύσταση του αβοκάντο και της έδειξε πώς να αναζητήσει τα κατάλληλα υποκατάστατα. Το Ecovado που έφτιαξε για την πτυχιακή της τελευταίας χρονιάς έχει σχεδιαστεί για τη βρετανική αγορά και χρησιμοποιεί κυρίως κουκιά, φουντούκι, μήλο και κραμβέλαιο.

Ο Shokouhi λέει ότι η προσέγγιση της γεύσης και της υφής του αβοκάντο με μόνο τοπικά, φυσικά συστατικά χαμηλής επίδρασης ήταν μια τεράστια πρόκληση.

«Η γεύση του αβοκάντο είναι αρκετά λεπτή και, συνολικά, περιγράφεται πιο συχνά ως «κρεμώδης»», είπε ο Shokouhi στο Dezeen. Η εκλεπτυσμένη συνταγή του Shokouhi περικλείεται σε ένα ρεαλιστικό ψεύτικο δέρμα αβοκάντο φτιαγμένο από κερί και χρωματισμένο με χρωστικές τροφίμων. Η συσκευασία είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη και μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί σε κερί εάν ο καταναλωτής επιλέξει να γίνει μάγκας.

Το Ecovado περιέχει επίσης κάτι που μοιάζει με πέτρα αβοκάντο. Ο Shokouhi πειραματίστηκε με πολλές επιλογές για αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας ξύλινης μπάλας, η οποία αποκλείστηκε ως σπατάλη υλικού. Ωστόσο, αποφάσισε να κάνει κάτι πιο δημιουργικό  και έτσι το Ecovado διαθέτει ένα ολόκληρο παξιμάδι –είτε καρύδι, κάστανο ή φουντούκι– στο κέντρο του.

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί όλο και περισσότεροι σεφ στον πλανήτη αποκλείουν τα αβοκάντο από την κουζίνα τους;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις