Μία λίστα με λόγους για να αντικαταστήσετε το γάλα με φυτικές πηγές ασβεστίου, μετάλλων και βιταμινών

Άραγε πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε και πόσο σχετίζεται με προβλήματα υγείας; Πρόσθετες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με δερματικά προβλήματα, ασθενέστερα οστά και ακόμη και υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα της ατομικής υγείας. Μεγάλες μελέτες έχουν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και ορισμένων κινδύνων για την υγεία, αλλά δεν έχουν αποκαλύψει οριστική αιτία-αποτελέσματα.

Πολλές σημαντικές μελέτες έχουν αποκαλύψει συσχετίσεις μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και ορισμένων κινδύνων για την υγεία, ενώ υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά. Από ηθική άποψη, οι vegans αποφεύγουν το γάλα επειδή η παραγωγή του βασίζεται στη χρήση του σώματος μιας αγελάδας για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Το γάλα μιας αγελάδας είναι η κύρια πηγή τροφής για τα νεογέννητα μοσχάρια του, επομένως για να παραχθεί γάλα, εμποτίζονται τακτικά και στη συνέχεια διαχωρίζονται από τα μωρά τους.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης μια σημαντική πηγή παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω του μεθανίου που απελευθερώνεται όταν οι αγελάδες αφομοιώνουν την τροφή τους και στη συνέχεια, καθώς γίνεται η διαχείριση της κοπριάς. Τα βοοειδή απελευθερώνουν επίσης διοξείδιο του άνθρακα και οξείδιο του αζώτου, αλλά το μεθάνιο έχει επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

γάλα προβλήματα υγείας

Pixabay

Οι λόγοι για να παραλείψετε το γάλα εκτείνονται από την ικανότητα λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από τα φυτά έως τη δυνητική βοήθεια στο καθαρισμό του δέρματός σας. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιείτε γαλακτοκομικά.

Δεν χρειάζεστε γάλα για γερά κόκαλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο – τρία θρεπτικά συστατικά που συνδέονται συνήθως με την υγεία των οστών. Το ασβέστιο βοηθά επίσης στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο μόνο του, επομένως πρέπει να λαμβάνεται από τροφές και συμπληρώματα.

Το ασβέστιο μπορεί να προέρχεται από μια σειρά φυτικών πηγών, όπως  ενισχυμένο τόφου, φυλλώδη λαανικά, αμύγδαλα και μπρόκολο. Υπάρχουν σπόροι chia, οι οποίοι μπορούν να προστεθούν σε πολλά διαφορετικά προϊόντα. Πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης, καθώς και ο χυμός πορτοκαλιού, είναι επίσης εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Ο φώσφορος, το δεύτερο πιο άφθονο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί επίσης να βρεθεί σε φυτικές τροφές, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ντομάτες, κουνουπίδι, σπαράγγια και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως σιτάρι, βρώμη.

Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D από πηγές vegan

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς επίσης βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά πολλές από τις πηγές – σολομός, κρόκοι αυγών και αγελαδινό γάλα – δεν είναι vegan. (Το ξέρατε; Το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει φυσικά βιταμίνη D. Προστίθεται.)

Τα μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στο φως περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D. Δυστυχώς, τα περισσότερα εμπλουτισμένα δημητριακά περιέχουν βιταμίνη D από λανολίνη, ένα συστατικό που λαμβάνεται από μαλλί προβάτου. Το ίδιο ισχύει και για τον ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού.

Εκτός από το εμπλουτισμένο φυτικό γάλα, η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί από τουλάχιστον 30 λεπτά ηλιακού φωτός ή από συμπληρώματα vegan.

Το φυτικό λίπος είναι καλύτερο για την καρδιά σας

Η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η οποία παρακολούθησε 43.000 άνδρες και 117.000 γυναίκες, μελέτησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και των καρδιακών παθήσεων κατά τη διάρκεια μιας-δυο δεκαετίες. Τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φυτικών λιπών ή πολυακόρεστων λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων περισσότερο από μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά ή άλλα ζωικά λίπη.

γάλα προβλήματα υγείας

pixabay

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε

Υπολογίζεται ότι το 60 έως 70 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποιο βαθμό δυσανεξίας στη λακτόζη. Μια αλλεργία στα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παθήσεις, όπως δερματικές αντιδράσεις, ακμή και έκζεμα, πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια και δυσκολία στην αναπνοή. Όταν αντικαθιστάτε το αγελαδινό γάλα με ένα φυτικό εναλλακτικό, αναζητήστε μια ποικιλία που περιέχει και ασβέστιο και βιταμίνη D.

Η διακοπή του γάλακτος θα μπορούσε να βελτιώσει το δέρμα σας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ακμή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Dermatology. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ορός γάλακτος αυξάνει τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα-1 που μοιάζει με ινσουλίνη.

Το γάλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Σχετίζεται το γάλα με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος; Έχει διαπιστωθεί μια αιτιώδης σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, την τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου στους άνδρες. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερο από το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Αντίθετα, μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος καρκίνου ενός ατόμου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, των περιβαλλοντικών επιρροών και της διατροφής.

Γάλα-προβλήματα υγείας: Μπορεί να κάνει τα οστά εύθραυστα

Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων ποτηριών γάλα την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών, σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν πολύ γάλα είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση αντίστροφης αιτιότητας, αλλά τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά. Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη γάλακτος δεν σχετίζεται απαραίτητα με χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Διαβάστε επίσης: Γάλα βρώμης: Ποια είναι τα οφέλη του

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις