Αύξηση 60% από το ποσό που συγκέντρωσε η βιομηχανία το 2020.

Ο παγκόσμιος τομέας εναλλακτικών πρωτεϊνών συγκέντρωσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4, 5 δισ. ευρώ) σε επενδύσεις το 2021, σημειώνοντας αύξηση 60% από το ποσό που συγκέντρωσε το 2020, σύμφωνα με την νομική ομάδα The Good Food Institute (GFI). Το 2021, οι επενδύσεις αυξήθηκαν στους περισσότερους τομείς της βιώσιμης βιομηχανίας πρωτεϊνών—που περιλαμβάνει φυτικές, ζυμωμένες και κυτταρικές (ή καλλιεργημένες) εναλλακτικές σε παραδοσιακές ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Το πιο ώριμο τμήμα της βιομηχανίας εναλλακτικών πρωτεϊνών, ο κλάδος των εναλλακτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης εξασφάλισε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις το 2021, σχεδόν τριπλάσια από τα 693 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2019. Παρά τη μικρή πτώση από το 2020 (όταν ο κλάδος συγκέντρωσε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), τελευταία οι επενδύσεις του έτους αντιπροσώπευαν το 30 τοις εκατό του συνολικού επενδυτικού κεφαλαίου που συγκέντρωσε ο κλάδος των φυτών από το 2010.

Οι εταιρείες καλλιέργειας κρέατος και θαλασσινών (οι οποίες παράγουν κρέας χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα ζωικών κυττάρων) συγκέντρωσαν επενδύσεις 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 — το οποίο είναι τριπλάσιο από τα 400 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσαν το 2020.

Η κλιματική κρίση ωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και την εμπιστοσύνη στον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών. Ένας επιπλέον παράγοντας που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία COVID-19 είναι ο ρόλος της κτηνοτροφίας στην εμφάνιση ζωονοσογόνων ασθενειών και της αντοχής στα αντιβιοτικά. Ο τομέας των εναλλακτικών πρωτεϊνών αποτελεί την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα σύστημα τροφίμων που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τους πόρους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις