Οι ερευνητές διαπίστωσαν 20% αυξημένο κίνδυνο για όσους έτρωγαν τηγανητές πατάτες τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The British Medical Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων τηγανητών πατατών την εβδομάδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πατάτας και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, όπως αναφέρει το BBC, διαπίστωσαν 20% αυξημένο κίνδυνο για όσους έτρωγαν τηγανητές πατάτες τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά όχι για όσους έτρωγαν ψητές, βραστές ή πουρέ πατάτας.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η σχέση μεταξύ πατάτας και διαβήτη τύπου 2 δεν είναι τόσο σαφής όσο φαίνεται» δήλωσε η Δρ. Faye Riley, από το Diabetes UK.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα από μελέτες που παρακολουθούσαν την υγεία περισσότερων από 205.000 ιατρικών εργαζομένων στις ΗΠΑ. Διεξήχθησαν επανειλημμένες έρευνες σχετικά με τη διατροφή των ανθρώπων για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και κατά τη διάρκεια των περιόδων παρακολούθησης καταγράφηκαν 22.000 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

«Η συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης πατάτας και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση τηγανητών πατατών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο The British Medical Journal.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση τριών μερίδων πατάτας κάθε εβδομάδα με δημητριακά ολικής αλέσεως μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 8%. Πρόσθεσαν ότι η αντικατάσταση της πατάτας με λευκό ρύζι συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις