Δείτε πώς θα τις φτιάξετε βήμα - βήμα

Τα αγαπημένα μας εορταστικά γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορούν με εύκολους τρόπους να γίνουν και vegan για όσους ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή.

Τραγανοί και αφράτοι vegan κουραμπιέδες

Η συνταγή από τη σελίδα theveggiesisters.gr

Υλικά

425 γρ. Αλεύρι Μαλακό
150 γρ. Ελαιόλαδο
60 γρ. Κρασί Λευκό
40 γρ. Κονιάκ
150 γρ. Ζάχαρη Άχνη
70 γρ. Αμύγδαλα
1/2 κ.γ. Σόδα
1,5 κ.γ. Baking Powder
1 κ.γ. Εκχύλισμα Βανίλιας
1/2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα και σε ένα ταψάκι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για
8 λεπτά.

Στη συνέχεια τα σπάμε είτε μέσα σε γουδί, είτε τα χοντροαλέθουμε στο μπλέντερ (δεν τα κάνουμε σκόνη, αλλά μικρά κομματάκια!). Κοσκινίζουμετο αλεύρι μαζί με το baking powder.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την άχνη και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα κι ανακατεύοντας, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλλα. Προσθέτουμε το μισό περίπου αλεύρι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε στο κρασί την σόδα και με το που αρχίσει να φουσκώνει το διάλυμα, το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι. Στο σημείο αυτό ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις, όσο χρειάζεται ακριβώς για να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Θα προκύψει μια ζύμη αρκετά λαδερή, την οποία αφήνουμε στην άκρη για περίπου δέκα λεπτά.

Κόβουμε από τη ζύμη κομμάτια βάρους 25-30 γραμμαρίων και τα πλάθουμε σε μπαλάκια, τα οποία  πιέζουμε με το δάκτυλό μας από πάνω ώστε να δημιουργηθεί μια λακουβίτσα.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 210 βαθμούς για 10 λεπτά ήμέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, ανάλογα με την ισχύ του κάθε φούρνου.

Όταν ψηθούν, τους ακουμπάμε σε σχάρα και τους αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον μία ώρα και κατόπιν πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Vegan χριστουγεννιάτικος κορμός

(Από την ΑΒ Βασιλόπουλος και την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Μαρία Μπίζιου)

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

  • 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1/4 φλ. ζάχαρη καρύδας
  • 2 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. + 4 κ.σ. ρόφημα αμυγδάλου ή γάλα σόγιας
  • 1 κ.γ. μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. λιωμένο λάδι καρύδας

Για την κρέμα:

  • 400 ml. κρέμα καρύδας με πλήρη λιπαρά στο ψυγείο για μία νύχτα
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γκανάς:

  • 75 γρ. vegan βούτυρο
  • 1/2 φλ. σκόνη κακάο
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας

Εκτέλεση:

  • Παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε ένα ταψί 24 x 32 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας και τις άκρες.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη καρύδας, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας, το ξίδι και το λάδι. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε να γίνει μια παχύρρευστη ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε το κέικ για 10-14 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
  • Τυλίγουμε απαλά το κέικ παράλληλα προς τις μικρές πλευρές με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού με μεγάλη προσοχή, για να μην το σπάσουμε, και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Κρέμα: Βάζουμε την παγωμένη κρέμα καρύδας σε ένα μεσαίο μπολ, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει η κρέμα ελαφριά και αφράτη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Γκανάς σοκολάτας: Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη άχνη και το ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι η γκανάς να γίνει λεία. Την τοποθετούμε και αυτή στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Μόλις κρυώσει το κέικ, το ξετυλίγουμε προσεκτικά και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 1½ εκ. κατά μήκος των άκρων. Το τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο που ξετυλίχθηκε, αφαιρώντας το αντικολλητικό χαρτί καθώς προχωράμε, φροντίζοντας η ένωση να είναι προς τα κάτω.
  • Τυλίγουμε απαλά το κέικ σε αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα ξύλο κοπής και κατευθείαν στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει εντελώς και να σφίξει αρκετά, για περίπου 1 ώρα. Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί και βάζουμε το ρολό σε πιατέλα. Απλώνουμε πάνω του την γκανάς και με ένα μαχαίρι, σχηματίζουμε «νερά». Διακοσμούμε με κόκκινα φρούτα, κ.λπ.

Vegan βασιλόπιτα Red Velvet

από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.

Yλικά

  • 280 γρ.αλεύρι Φαρίν-απ
  • 250 γρ.παντζάρια στον ατμό
  • 80 mlφρέσκο χυμό ρόδι
  • 120 γρ.vegan βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 100 γρ.κρέμα καρύδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 80 mlφυτικό λάδι
  • 220 γρ.ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ.άγλυκο κακάο
  • 2 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γ.μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ.αλάτι
  • 1/2 κ.γ.μοσχοκάρυδο, προαιρετικά
Για το frosting
  • 100 γρ.ωμά κάσιους, μουλιασμένα για 6 ώρες
  • 50 mlγάλα σόγιας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 300-350 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ.vegan βούτυρο
  • 1 1/2 κ.γ.χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ.γ.αλάτι
  • 1/2κάψουλα βανιλίνη

Εκτέλεση

  1. Για το frosting: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα κάσιους και γάλα μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
  2. Χρησιμοποιώντας μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την άχνη, τα κάσιους, το αλάτι και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2’. Αφήνουμε το frosting στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  3. Για το red velvet cake: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα παντζάρια με τον χυμό ρόδι και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τη φαρίνα, το κακάο, το αλάτι και τη σόδα.
  4. Με το μίξερ αφρατεύουμε το φυτικό βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το φυτικό λάδι, 2 κ.σ. από το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο και το εκχύλισμα βανίλιας.
  5. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τμηματικά και εναλλάξ το αλεύρι με το μείγμα παντζαριού, χωρίς να ανακατέψουμε για αρκετή ώρα.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα 24-26 εκ., όπου έχουμε αλείψει με λάδι και στρώσει στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.
  7. Ψήνουμε για 45-50’ στους 190ο C στις αντιστάσεις ή στο αερόθερμο στους 180ο C και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει. Απλώνουμε το frosting στο κέικ, το αφήνουμε να σταθεί μερικές ώρες πριν σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις