Το Τυροκομείου του «Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα» διατηρεί σταθερή παραγωγή για να διαφυλάσσει την ποιότητα, με τη ζήτηση να ξεπερνά συχνά τη διαθέσιμη ποσότητα

Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ για τη δημιουργία του Τυροκομείου του «Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα» στο Μέτσοβο, το οποίο ξεκίνησε το 1958, ήταν να λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως μία «πρακτική σχολή» τυροκομίας, στην οποία θα θήτευαν νέοι της περιοχή.

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Το Τυροκομείο Τοσίτσα δημιούργησε νέους τύπους τυριών συνδυάζοντας τη διεθνή τεχνογνωσία με την παραδοσιακή ηπειρώτικη τέχνη και εκπαίδευσε μια νέα γενιά τυροκόμων. Τα πρώτα χρόνια, άλλωστε, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φρόντισε να πάνε για ένα διάστημα, νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων σε παραδοσιακά Τυροκομεία στην Ιταλία και από αυτή την εμπειρία τους προέκυψε το καπνιστό Μετσοβόνε, η Μετσοβέλα και η Rezzana.

Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του Τυροκομείου περιλαμβάνονται εμβληματικά τυριά του Μετσόβου: Μετσοβόνε (καπνιστό),  Μετσοβέλα, η Γραβιέρα, Γιδίσιο (Chevre/Σεβρ), καθώς και το παλαιωμένο Rezzana Tossizza, μαζί με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο. Το Rezzana ξεχωρίζει για τη μακρά του ωρίμανση και τη χειροποίητη προσέγγιση περιορισμένης παραγωγής.

Σταθερή παραγωγή 220 τόνων τυριών ετησίως

Στη φιλοσοφία του είναι να διατηρεί σταθερή την παραγωγή, περίπου 220 τόνους τυριών ετησίως, προκειμένου να εξασφαλίζει τη σταθερή ποιότητα. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ξεπερνά συχνά τη διαθέσιμη ποσότητα. «Μην μας πολυδιαφημίσετε γιατί μας ζητάτε τυριά και δεν έχουμε ποσότητες να δώσουμε» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσος Αβέρωβ που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι του Ιδρύματος. Με τον κ.  Γιώργο Τσομπίκο, τεχνολόγο τροφίμων και διευθυντή το Τομέα Μετσόβου να συνεχίζει την παράδοση και τον στόχο που έχει θέσει το Ίδρυμα: «να φτιάχνουμε το καλύτερο τυρί που μπορούμε».

Το τυροκομείο εστιάζει στην προέλευση και τον έλεγχο της πρώτης ύλης, με την ομάδα του να επιβλέπει όλα τα κρίσιμα στάδια, από τη συλλογή γάλακτος μέχρι την ωρίμανση.  Αγοράζει περίπου 0,75 λεπτά το λίτρο το αγελαδινό γάλα όταν η υπόλοιπη αγορά 0,50 λεπτά το λίτρο αντίστοιχα. Για το κατσικίσιο πληρώνει 1,10 ευρώ το λίτρο και για το πρόβειο 1,60 ευρώ το λίτρο. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών διαμορφώνεται γύρω στα 5,5 εκατ., ευρώ, ωστόσο, προτεραιότητά του δεν είναι η αδιάκριτη μεγέθυνση του τζίρου και των πωλήσεων αλλά η συνέπεια στο αυθεντικό προϊόν καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Η σημασία που δίνεται στην ποιότητα φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός

Το 30% της παραγωγής στην ΑΒ Βασιλόπουλος

Τα μετσοβίτικα τυριά του Τυροκομείου του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών και μέσω της πολύχρονης συνεργασίας που διατηρεί με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αυτή έχει ενισχυθεί με αποτέλεσμα, περίπου το 30% της ετήσιας παραγωγής του Τυροκομείου διατίθεται μέσω του δικτύου των καταστημάτων της αλυσίδας και από εκεί, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις