Το κρέας «φουσκώνει» τον λογαριασμό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Διψήφιες οι ανατιμήσεις σε σχέση με πέρσι σε αρνί, μοσχάρι και κατεψυγμένη γαλοπούλα
Το αρνί αναδεικνύεται φέτος ο «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ενώ ακολουθεί το μοσχάρι – που αποτελεί ωστόσο το πιο ακριβό κρέας – η γαλοπούλα και το χοιρινό.
Της Ρομίνας Νικηφόρου
Τα κρέατα στο σύνολό τους, καταγράφουν τις υψηλότερες αυξήσεις, σε σχέση με πέρσι, μεταξύ των τροφίμων που παραδοσιακά γεμίζουν το εορταστικό τραπέζι των Ελλήνων, όπως προκύπτει από την ερεύνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον Νοέμβριο του 2025 οι ανατιμήσεις στην κατηγόρια του κρέατος ήταν της τάξεως του 13%, σε ετήσια βάση. Η ανοδική πορεία των τιμών, αποδίδεται στη μειωμένη προσφορά λόγω της περιορισμένης ζωικής παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση και με δεδομένο ότι ειδικά στο μοσχαρίσιο, σχεδόν το 75% του κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα μας εισάγεται. Την ίδια στιγμή, στην εγχώρια παραγωγή αμνοεριφίων σημαντικό ήταν το πλήγμα σε πολλές περιοχές εκτροφής τους, από ασθένειες, όπως η ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Πόσο αγοράζουν φέτος το κρέας οι καταναλωτές
Έτσι, για το φετινό εορταστικό τραπέζι, σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ, το αρνί πωλείται κατά μέσο όρο προς 13 ευρώ το κιλό. Στα 5 κιλά, όπως υπολογίζεται η ποσότητα για ένα τραπέζι 6-8 ατόμων, το κόστος φτάνει τα 65 ευρώ έναντι 55 ευρώ πέρσι. Αύξηση της τάξεως του 18,2%, δηλαδή. Οι καταναλωτές βρίσκουν το αρνί στη Βαρβάκειο Αγορά από 7,99 έως 9,99 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ από 12,99 έως 14,99 ευρώ το κιλό και στα κρεοπωλεία από 12 έως 18 ευρώ το κιλό.
Το μοσχάρι πάντως παραμένει το πιο ακριβό κρέας με μέση τιμή κιλού τα 14 ευρώ. Στα 5 κιλά, το κόστος φτάνει τα 70 ευρώ έναντι 60 ευρώ πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 16,7%. Οι καταναλωτές βρίσκουν το μοσχάρι στη Βαρβάκειο Αγορά από 8,99 έως 12,99 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ από 16,45 έως 18,15 ευρώ το κιλό και στα κρεοπωλεία από 15,90 έως 20 ευρώ το κιλό.
Η κατεψυγμένη γαλοπούλα καταγράφει επίσης αύξηση, της τάξεως του 11%. Η μέση τιμή κιλού διαμορφώνεται στα 6,65 ευρώ το κιλό, δηλαδή 33,25 ευρώ τα 5 κιλά, έναντι 29,95 ευρώ πέρσι. Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές κυμαίνονται από 4,89 έως 5,75 ευρώ το κιλό ενώ στα κρεοπωλεία από 6,49 έως 11,99 ευρώ το κιλό.
Αυξημένη είναι η τιμή και της νωπής γαλοπούλας με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 10,7 ευρώ το κιλό, ακριβότερη κατά 7,1% σε σχέση με πέρσι. Τα 5 κιλά πωλούνται μεσοσταθμικά προς 52,50 ευρώ από 49,95 πέρσι. Οι τιμές στη Βαρβάκειο κινούνται μεταξύ 9,99 έως 12,99 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ μεταξύ 6,40 και 6,89 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ μεταξύ 11,70 – 16,95 ευρώ το κιλό.
Στο χοιρινό, τέλος, η μέση τιμή κιλού διαμορφώνεται στα 6,99 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 9,94%. Τα 5 κιλά κοστίζουν στους καταναλωτές 34,95 ευρώ, όταν πέρσι πλήρωναν για την ίδια ποσότητα 31,95 ευρώ. Στη Βαρβάκειο αγορά οι τιμές κυμαίνονται από 5,99 έως 7,99 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ από 3,95 έως 7,60 ευρώ το κιλό και στα κρεοπωλεία από 7,49 έως 15,50 ευρώ το κιλό.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










