Ποια πιάτα πρωταγωνιστούν στο τραπέζι του «Πάσχα του καλοκαιριού»

Το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου στρώνεται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας με διαφορετικά και  ξεχωριστά εδέσματα.

Από την 1η έως και τη 14η Αυγούστου σύμφωνα με την Εκκλησία, τηρείται αυστηρή νηστεία προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όταν ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή, τότε δεν επιτρέπεται η κατάλυση κρέατος και τρώμε τρώμε μόνο ψάρι.

Το FoodLife σας παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά που γεμίζουν το τραπέζι σε κάθε γωνιά της χώρας στις 15 Αυγούστου.

Μπουρέκι στο Ρέθυμνο

Χωριάτικο φύλλο, ανοιγμένο στο χέρι από, με γέμιση από κολοκύθι, πατάτα και μυζήθρα. Δεν λείπει από κανένα ρεθυμνιώτικο τραπέζι κι αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά του Δεκαπενταύγουστου.

Γίδα βραστή με πιλάφι στα Χανιά 

Το φαγητό ετοιμάζεται συνήθως μέσα σε μεγάλα καζάνια. Το κρέας τις περισσότερες φορές είναι γίδα ή ζυγούρι, μιας και τα μεγάλης ηλικίας ζώα κάνουν πιο νόστιμο ζωμό όταν βράζουν για ώρα. Συνοδεύεται από ρύζι πιλάφι.

Παστιτσάδα στην Κέρκυρα

Ένα από τα πιο φημισμένα κερκυραϊκά φαγητά, η παστιτσάδα κυριαρχεί στο τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για μια παραδοσιακή μακαρονάδα με κόκορα που σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια και τριμμένο τυρί.

Χοιρινό ρόστο στις Κυκλάδες

Στα νησιά των Κυκλάδων την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στο τραπέζι πρωταγωνιστεί το χοιρινό ρόστο. Έχει ιταλική καταγωγή και είναι χοιρινό κρέας, με πατάτες καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια.

Πλιγούρι με προβατίνα στην Καρδίτσα

Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, ερασιτέχνες μάγειρες αναλαμβάνουν να παρασκευάσουν  το ξεχωριστό αυτό φαγητό σε αυτοσχέδιες υπαίθριες κουζίνες στα χωριά της Καρδίτσας. Η προβατίνα σιγοβράζει στη φωτιά και στη συνέχει προστίθενται στο ζεστό ζωμό το πλιγούρι ή μπλουγούρι.

Στιφάδο στην Εύβοια και τη Θάσο

Ξεχωριστό είναι το πανηγύρι στο χωριό Οξύλιθος στην Κεντρική Εύβοια. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας τους επισκέπτες τους καλωσορίζουν σερβίροντάς τους παραδοσιακό στιφάδο. Οι κάτοικοι προσφέρουν κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες, κρασί για την παρασκευή του. Σιγομαγειρεύεται από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Και στη Θάσο τα τραπέζια στρώνονται με μοσχάρι στιφάδο ή και κουνέλι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις