Τα όσπρια… αλλιώς: Πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές

Οι συνταγές από την Agrino
Τα όσπρια, απαραίτητη και θρεπτική τροφή για τον οργανισμό μας, μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους πέρα από τους παραδοσιακούς που όλοι γνωρίζουμε.
Αυτές είναι τρεις διαφορετικές συνταγές με όσπρια από την Agrino.
Πουρές από φασόλια με μανιτάρια σωτέ
(Από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου)
Υλικά
Για τον πουρέ:
500 γραμμάρια φασόλια μέτρια Agrino
220 γραμμάρια γάλα
100 γραμμάρια βούτυρο
2 κουταλιές φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
Για τα μανιτάρια:
200 γραμμάρια ασπρομανίταρα
200 γραμμάρια πλευρώτους
200 γραμμάρια κίτρινα πλευρώτους
200 γραμμάρια λεντιλούλα
5 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον πουρέ:
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό για 8-10 ώρες.
Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο παραπάνω από το κανονικό.
Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στο μούλτι σε 3-4 δόσεις, μαζί με τις ανάλογες ποσότητες γάλακτος και βουτύρου και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουν την υφή πουρέ.
Τοποθετούμε τον πουρέ σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο θυμάρι και δενδρολίβανο, πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Για τα μανιτάρια:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε σε μεγάλα ατομικά πιάτα τον πουρέ φασολιών με τα σοταρισμένα μανιτάρια από πάνω, περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κροκέτες φασολιών με ταχίνι και μέλι
Υλικά
• 300 g φασόλια μέτρια
• 2 τμχ φύλλα δάφνης
• 4-5 κόκκοι πιπεριού
• 60 g μέλι
• 50 g ταχίνι
• 10 g σχοινόπρασο
• Λίγο σησαμέλαιο
• Αλάτι – πιπέρι
• Για το πανάρισμα
• 2 τμχ αβγά
• 80 g αλεύρι
• 200 g φρυγανιά τριμμένη
• Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια για 5-10λεπτά και τα αφήνουμε στο ζεστό νερό για 1 ώρα.
Τα βάζουμε να βράσουν με κρύο νερό και μόλις πάρουν μια βράση, τα ξαφρίζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και αλέθουμε τα φασόλια σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.
Προσθέτουμε το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, το μέλι, το ταχίνι και το σησαμέλαιο, διορθώνουμε τα καρυκεύματα και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Στη συνέχεια, τα πανάρουμε διαδοχικά με αλεύρι, χτυπημένο αβγό και τριμμένη γαλέτα, όπου έχουμε προσθέσει λίγο σουσάμι.
Τηγανίζουμε σε λάδι στους 170°C, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.
Πιπεριές γεμιστές με μαυρομάτικα, τοματίνια, ελιές και ελληνικά τυριά
(Από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου)
Υλικά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια Agrino βρασμένα
- 70 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
- 70 γραμμάρια μανούρι χοντροκομμένο
- 70 γραμμάρια φέτα χοντροσπασμένη
- 15 τοματίνια
- 70 γραμμάρια ελιές ροδέλα
- 4 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πιπεριές στην μέση και βγάζετε τα σπόρια και ψιλοκόβετε τα τοματίνια στα τέσσερα.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο.
Σοτάρετε ελαφρώς τις πιπεριές για 2-3 λεπτά πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όση ώρα σοτάρετε τις πιπεριές σε ένα μπολ τοποθετείτε τα υλικά για την γέμιση, τα μαυρομάτικα, το κασέρι, το μανούρι, την φέτα, τα ψιλοκομμένα τοματίνια, τις ελιές ροδέλα και το μισό ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και ανακατεύετε καλά.
Αποσύρετε τις πιπεριές από το τηγάνι, τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί και μοιράζετε ισομερώς την γέμιση.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 200ο C για 10-12 λεπτά.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










