Η συνταγή είναι πανεύκολη και φτιάχνεται σε μόλις 15 λεπτά

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και τα παραδοσιακά σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι μας!

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει μία πολύ απλή και γευστική συνταγή για πατατοσαλάτα με καλαμαράκια που είναι ό,τι πρέπει για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και αξίζει να τη δοκιμάσετε. Είναι πανεύκολη και φτιάχνεται σε μόλις 15 λεπτά!

Συνταγή: Πατατοσαλάτα με καλαμαράκια

Υλικά

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες
370 γρ. καλαμάρι, σε κονσέρβα (225 γρ. στραγγισμένο)
1 πιπεριά Φλωρίνης
2-4 κ.σ. μηλόξιδο
1 φινόκιο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος
50 γρ. κάππαρη
αλάτι

Για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αν έχουμε κουζίνα με εστία αερίου, ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια, τοποθετούμε την πιπεριά απευθείας πάνω στη βάση ή σε μια σχάρα και την καίμε για 5-7 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσει και να καεί η φλούδα της. (Εναλλακτικά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. Γυρνάμε τη θερμοκρασία στους 230°C στο γκριλ και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να καεί η φλούδα της, φροντίζοντας να τη γυρνάμε συνεχώς.)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι.
Ρίχνουμε αλάτι και 1-2 κ.σ. μηλόξιδο, και αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Ξεφλουδίζουμε την πιπεριά με ένα κουτάλι και την αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το φινόκιο και κρατάμε τα τρυφερά κλωναράκια στην άκρη για τη συνέχεια.
Κόβουμε το φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και το εξωτερικό φύλλο, και ξεπλένουμε ώστε να φύγει τυχον χώμα.
Ψιλοκόβουμε το φινόκιο σε πολύ μικρά κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο μηλόξιδο, το αλάτι, το ελαιόλαδο, και τον χυμό πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε την κάπαρη και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τις πατάτες στο μπολ και ανακατεύουμε.
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά τα καλαμάρια, αφαιρούμε το κεντρικό διάφανο κόκαλο και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Κόβουμε με τα χέρια μας την πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε από πάνω.
Ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κλωναράκια από το φινόκιο που αφήσαμε στην άκρη και τα ρίχνουμε και αυτά.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις