Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Κάθε χρόνο, περίπου 60 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 130 κιλά ανά κάτοικο.

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2025, νέους δεσμευτικούς στόχους μείωσης της σπατάλης τροφίμων για τις χώρες της ΕΕ.

Τα νοικοκυριά παράγουν πάνω από το ήμισυ των απορριμμάτων τροφίμων στην ΕΕ (53%). Περίπου το 9% των απορριμμάτων (12 κιλά ανά κάτοικο) προέρχεται από την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων, όπως η γεωργία και το 18% (23 κιλά ανά κάτοικο) προέρχεται από τον τομέα της μεταποίησης και της μεταποίησης.

Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες εστίασης αντιπροσωπεύουν το 12% των απορριμμάτων τροφίμων (15 κιλά ανά κάτοικο), ενώ το λιανικό εμπόριο και η διανομή τροφίμων το 8% (10 κιλά ανά κάτοικο).

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αντιπροσωπεύει περίπου το 16% όλων των αερίων θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η παραγωγή και η μεταφορά τροφίμων που αργότερα σπαταλώνται ευθύνονται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου. Με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τα νοικοκυριά και οι εταιρείες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί επίσης οικονομικό ζήτημα. Τα νοικοκυριά πληρώνουν για τρόφιμα που δεν καταναλώνουν ποτέ, και οι αγρότες και οι επιχειρήσεις χάνουν χρήματα σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παράδοσης τροφίμων επειδή μέρος των τροφίμων καταλήγει ως σκουπίδια.

Το κόστος που σχετίζεται με τη σπατάλη τροφίμων εκτιμάται σε περίπου 132 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία.

Επιπλέον, έρευνες που ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκτίμηση επιπτώσεων εκτιμούν περίπου 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον κόστος που σχετίζεται με τη συλλογή και τη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις