Εύκολο τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού και φράουλες σκέτη πρόκληση

Το Πάσχα πλησιάζει και τα τσουρέκια, αλλά και τα πασχαλινά κουλουράκια σιγά-σιγά ετοιμάζονται.

Υπάρχει φυσικά η κλασική συνταγή για το αγαπημένο μας τσουρέκι, αλλά η food blogger Νικόλ Μαρίνου, μας δίνει τη δικιά της γλυκιά εκδοχή για ένα διαφορετικό τσουρέκι. Πρόκειται για ένα τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και φράουλες.

Πασχαλινή συνταγή: Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και φράουλες

Υλικά

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
350 γρ. γάλα πλήρες αγελαδινό
2 τεμ. αυγά
2 τεμ. κρόκους αυγού
40 γρ. νωπή μαγιά ή 20 γρ. ξηρή μαγιά
760 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι
1/4 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
1/4 κουτ.γλ. κακουλέ σε σκόνη (πράσινο κάρδαμο)
2 σταγόνες μαστίχα σε υγρή μορφή ή 5 γρ. μαστίχα σε σκόνη
2 τεμ. πορτοκάλι ακέρωτο ξύσμα
Για τη γέμιση:
450 γρ. πραλίνα φουντουκιού
10 τεμ. φράουλες σε μικρά κυβάκια
Για την επικάλυψη:
1 τεμ. κρόκο αυγού
1 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

Σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη χωρίς να κάψει πολύ. Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μια βαθιά λεκάνη.
Προσθέτουμε τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους και θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τη μαγιά.
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα ή με τα χέρια και προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές αλεύρι ακόμα αλλά όχι περισσότερο γιατί το ζυμάρι θα βγει πολύ σφιχτό.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα και την βάζουμε σε καθαρό μπολ που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα. Καλύπτουμε με διπλή στρώση μεμβράνης και από πάνω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 – 1/2 περίπου.
Στη συνέχεια σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις 60 Χ 15 εκ.
Απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού σε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με τις κομμένες φράουλες και τυλίγουμε σε ρολό από την μακριά μεριά της ζύμης.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη ζύμη σε δυο κομμάτια, πλέκουμε μια πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες της ζύμης να σχηματιστεί ένα στεφάνι.
Μεταφέρουμε το στεφάνι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε απαλά το τσουρέκι με ένα πινελάκι με προσιχή για να μη πέσει ο όγκος του. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tip: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσεις να τα δουλεύεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις