«Στο άμεσο μέλλον, η κλιματική κρίση αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις δύνανται να προκαλούν συχνές διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής των τροφίμων»

Τα τρόφιμα αποτελούν την κατηγορία με την μεγαλύτερη επιτάχυνση στη μεταβολή τιμών τα τελευταία 6 χρόνια, δηλαδή της περιόδου που περιλαμβάνει την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τις επαναλαμβανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως αποτυπώνεται στο τελευταίο οικονομικό Δελτίο «7 ημέρες οικονομία» της Eurobank Research. 

Οι τιμές στην κατηγορία της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 35,3% (33,9% στην Ευρωζώνη), και ακολουθούν:

  • ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (27,2% στην Ελλάδα, 28,5% στην Ευρωζώνη),
  • στέγαση, νερό, ηλεκτρικό, αέριο και άλλα καύσιμα (23,2%, 28,2% στην Ευρωζώνη),
  • ένδυση και υπόδηση (21,2%, 8,8% στην Ευρωζώνη), μεταφορές (14,3%, 20,5% στην Ευρωζώνη),
  • υγεία (12,2%, 11,5% στην Ευρωζώνη), διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (11,9%, 16,1% στην Ευρωζώνη),
  • εκπαίδευση (10,7%, 13,1% στην Ευρωζώνη),
  • αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες (8,6%, 15,8% στην  Ευρωζώνη),
  • άλλα αγαθά και υπηρεσίες (6,7%, 21,2% στην Ευρωζώνη),
  • αλκοολούχα ποτά και καπνός  (5,1%, 28,3% στην Ευρωζώνη)
  • και επικοινωνίες (-7,3%, -7,2% στην Ευρωζώνη).
Όπως σχολιάζει η Eurobank Research, είναι αναντίρρητα αποδεκτό ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων πλήττει αναλογικά περισσότερο τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, καθότι για αυτά τα νοικοκυριά το βάρος των  τροφίμων στο καλάθι τους είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με τα νοικοκυριά που βρίσκονται  σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Στο άμεσο μέλλον, η κλιματική κρίση αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις δύνανται να προκαλούν συχνές διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής των τροφίμων οπότε και στις τιμές τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις