Ερευνητές εξέτασαν τα τρόφιμα που αγόρασαν νοικοκυριά στις ΗΠΑ μεταξύ 2004 και 2019, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τις ίδιες οικογένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια συνέκριναν τις αγορές τους ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
Καθώς οι θερμοκρασίες ανέβαιναν, οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, κυρίως με τη μορφή ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά και χυμούς, σύμφωνα με τη μελέτη στο περιοδικό Nature Climate Change.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα διαμορφώσει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων, οδηγώντας σε ελλείψεις , αυξήσεις τιμών , ακόμη και επηρεάζοντας τη θρεπτική αξία , δήλωσε η Pan He, συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας περιβαλλοντικής επιστήμης και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Ωστόσο, πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της σε αυτά που επιλέγουμε να φάμε και να πιούμε, δήλωσε στο CNN.
Για κάθε 1,8 βαθμούς Φαρενάιτ αύξησης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης στα νοικοκυριά των ΗΠΑ αυξανόταν κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο την ημέρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, με μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση καθώς οι θερμοκρασίες έφταναν μεταξύ 20 και 24 βαθμών Φαρενάιτ.
Η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα ή χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι λιγότερο ευνοημένες ομάδες τείνουν να έχουν ήδη υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης, καθώς αυτό το τρόφιμο μπορεί να είναι φθηνότερο και πιο προσιτό, καθιστώντας τες πιο πιθανό να επιλέξουν αυτά τα προϊόντα εν μέσω ζέστης. Μπορεί επίσης να περνούν λιγότερο χρόνο σε κλιματιζόμενους χώρους, σύμφωνα με την έρευνα.
Η μελέτη προβλέπει ότι η κατανάλωση ζάχαρης σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 3 γραμμάρια την ημέρα έως το 2095, εάν η ρύπανση που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, με τις ευάλωτες ομάδες να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.