Πώς ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση

Τι δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Mental Health
Η κατανάλωση έως και τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση, καθώς επιμηκύνει τα τελομερή, τις δομές που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Mental Health. Ωστόσο, πέραν αυτής της ποσότητας που ισοδυναμεί με 400 mg καφεΐνης – τη μέγιστη συνιστώμενη – όχι μόνο δεν διαπιστώθηκε κανένα όφελος, αλλά προκύπτει κίνδυνος κυτταρικής βλάβης.
«Με μέτρο, η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει θετική επίδραση, αλλά σε μεγάλες δόσεις έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Η κατανάλωση μέχρι το συνιστώμενο ημερήσιο όριο συσχετίστηκε με βιολογική ηλικία μικρότερη κατά πέντε έτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τις επιδράσεις του καφέ στη γήρανση ατόμων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, μελετώντας το μήκος των τελομερών τους. Τα τελομερή βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων για να τα εμποδίζουν να φθαρούν ή να μπερδεύονται. Καθώς γερνάμε, τα τελομερή γίνονται πιο κοντά αλλά αυτή η διαδικασία επιταχύνεται σε άτομα με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές.
Οι ερευνητές αποδίδουν τα πιθανά αντιγηραντικά οφέλη του καφέ στις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες του.«Τα τελομερή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα τόσο στο οξειδωτικό στρες όσο και στη φλεγμονή, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύει από την κυτταρική γήρανση», αναφέρουν.
Ωστόσο, η Δρ. Elizabeth Akam, βιοεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Loughborough, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, επισημαίνει ότι οι ερευνητές θα έπρεπε να είχαν εξετάσει ξεχωριστά τις ενώσεις του καφέ στο αίμα, καθώς «ο καφές δεν είναι ένα ενιαίο συστατικό, αλλά ένα μείγμα πολλών ενώσεων που ενδέχεται να επιδρούν διαφορετικά μεταξύ τους».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










