Δείτε την παραδοσιακή συνταγή παγωτού βανίλιας του Τόμας Τζέφερσον

Η Παγκόσμια Ημέρα Παγωτού, γιορτάζεται την 3η Κυριακή του Ιουλίου, η οποία καθιερώθηκε το 1984, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν ο οποίας παράλληλα ανακήρυξε τον Ιούλιο ως Εθνικό Μήνα Παγωτού.

Η ιστορία του παγωτού

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι στην Περσική Αυτοκρατορία έβαζαν χιόνι σε ένα μπολ, έριχναν από πάνω συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιών και το έτρωγαν ως λιχουδιά. Ακόμα και όταν ο καιρός ήταν ζεστός, τοποθετούσαν χιόνι σε υπόγειους θαλάμους όπου οι θερμοκρασίες το εμπόδιζαν να λιώσει.

Οι Κινέζοι, γύρω στο 697 μ.Χ., άρχισαν να καταψύχουν τα γαλακτοκομικά με αλάτι και πάγο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς το παγωτό που απολαμβάνουμε σήμερα.

Αργότερα, οι λάτρεις της μαγειρικής αναφέρουν τη Νάπολη της Ιταλίας ως τη γενέτειρα του πρώτου παγωτού. Αποδίδουν τα εύσημα στον Αντόνιο Λατίνι. Γεννήθηκε το 1642 και δημιούργησε ένα σορμπέ με βάση το γάλα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κουάκεροι άποικοι κέρδισαν την αναγνώριση επειδή έφεραν μαζί τους τις συνταγές τους για παγωτό. Άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα παγωτού, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις κατά την αποικιακή εποχή.

Στις ΗΠΑ, ο Μπεν Φράνκλιν, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Τόμας Τζέφερσον απολάμβαναν παγωτό, το 1813 η Πρώτη Κυρία Ντόλεϊ Μάντισον σέρβιρε παγωτό στον εναρκτήριο χορό, το 1832 , ο Αφροαμερικανός ζαχαροπλάστης, Augustus Jackson, δημιούργησε πολλές συνταγές παγωτού καθώς και μια ανώτερη τεχνική για την παρασκευή παγωτού. Το 1843, η Νάνσι Τζόνσον από τη Φιλαδέλφεια λαμβάνει το πρώτο αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια μικρή χειροκίνητη καταψύκτη παγωτού και το 1920, ο Χάρι Μπερτ βάζει τα πρώτα φορτηγά παγωτού στους δρόμους.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι παραδοσιακοί παγωτατζήδες χρησιμοποιούσαν ένα μεγάλο κάδο που τον γέμιζαν με πάγο και αλάτι. Πριν από την εμφάνιση των ηλεκτρικών ψυγείων οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αμμωνία για την κατασκευή του πάγου, και αλάτι για τη συντήρησή του. Μέσα στον κάδο αυτό λοιπόν βύθιζαν ένα δεύτερο δοχείο γεμάτο με γάλα και ζάχαρη που το ανακάτευαν συνεχώς με ένα τεράστιο γουδοχέρι, μέχρι να γίνει παχιά κρέμα και να πήξει.

Η παραδοσιακή συνταγή παγωτού βανίλιας του Τόμας Τζέφερσον

Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον (1801-1809), πειραματιζόμενος στην κουζίνα της συζύγου του, φέρεται να δημιουργεί τη δική του συνταγή για παγωτό.

2 μπουκάλια κρέμα γάλακτος.
6 κρόκοι αυγών.
1/2 λίβρα ζάχαρη.

Ανακατέψτε τους κρόκους και τη ζάχαρη.
Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα σε ένα ρολό, βάζοντας πρώτα ένα ξυλάκι βανίλιας.
Όταν πλησιάζει να βράσει, αφαιρέστε την και ρίξτε την απαλά στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης.
Ανακατέψτε καλά.
Βάλτε την ξανά στη φωτιά ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι για να μην κολλήσει στη κατσαρόλα.
Όταν πλησιάζει να βράσει, αφαιρέστε την και σουρώστε την με μια πετσέτα.

Βάλτε το στο Sabottiere (ειδικό δοχείο που χρησιμοποιείται σε παγομηχανές) και στη συνέχεια βάλτε το σε πάγο μία ώρα πριν το σερβίρετε. Ρίξτε μια χούφτα αλάτι στον πάγο.
Βάλτε πάγο γύρω από το Sabottiere , δηλαδή μια στρώση πάγου, μια στρώση αλατιού για τρεις στρώσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις