Ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις

Η παραγωγή, η μεταποίηση, η τυποποίηση και η εξαγωγή ελαιολάδου θα βρεθούν  στο επίκεντρο του Olive Oil Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου 2025, στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά όλων των επαγγελματικών οργανώσεων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα.

Σε μία περίοδο διαρκών αλλαγών και καθημερινών εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις. Οι παραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων, ενώ επιβαρύνονται διαρκώς με μεγαλύτερα κόστη. Οι τυποποιητές καλούνται να προσαρμοστούν σε τεχνολογικές καινοτομίες σε νομοθετικές αλλαγές και σε ένα δυναμικό και αβέβαιο περιβάλλον που κινείται με μεγάλες ταχύτητες και με απαιτούμενη προϋπόθεση την αποτελεσματικότητα. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί για πρακτικότερες συσκευασίες, χαμηλότερες τιμές και ποιοτικά προϊόντα.

Στο Olive Oil Forum 2025, μέσα από την αλληλεπίδραση όλων των επιμέρους κλάδων, θα αναγνωριστούν κοινά προβλήματα που τους επηρεάζουν και τους προκαλούν αδυναμίες και δυσκολίες. Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς του υπουργού κ. ΚωνσταντίνουΤσιάρα και του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, θα διεξαχθεί συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των βασικών φορέων του τομέα, για την παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων και των προτάσεων προς επίλυσή τους.

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι θα αναπτύξουν διεξοδικά τα προβλήματα και εμπόδια κάθε επιμέρους  κλάδου τους, και κυρίως τις προτάσεις τους, προκειμένου να ακουστούν, καταγραφούν και προβληθούν ως πρόταση εθνικής στρατηγικής του τομέα. Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν συζητήσεις σε panels ώστε να δημιουργηθεί αμφίδρομη και συμμετοχική ανταλλαγή απόψεων σε ελεύθερη βάση και ευρύτερο πλαίσιο, με την συμμετοχή και του κοινού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις