Δείτε βήμα - βήμα πώς θα φτιάξετε κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, cheesecake με κολοκύθα και cupcakes κολοκύθας

Αν και στην Ελλάδα το Halloween δεν αποτελεί μια γιορτή που συνδέεται με τις παραδόσεις μας, σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία, αποτελεί πάντα μια ευκαιρία ώστε να ανακαλύψουμε τι μπορούμε να παρασκευάσουμε με την κολοκύθα, η οποία έχει την ”τιμητική” της. 

Παρακάτω τρεις εύκολες και νόστιμες συνταγές με κολοκύθα.

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

(Η συνταγή από τη Misko)

Υλικά

MISKO Σιμιγδάλι Ψιλό

1/2 ελαιόλαδο

2 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα, πλήρες

1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.

1 φλιτζάνι Σιμιγδάλι Ψιλό MISKO

1 κ.γ. baking powder

500 γρ. κολοκυθάκια

200 γρ. τυρί φέτα

80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Με τη βοήθεια ενός τρίφτη τρίβουμε τα κολοκύθια. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με 1 κ.γ. αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το baking powder. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη.

Πιέζουμε τα κολοκυθάκια με τα χέρια μας ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και τα προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα. Τέλος τρίβουμε με τα χέρια μας τη φέτα και την προσθέτουμε και αυτή στο μπολ μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε πολύ με μια ξύλινη κουτάλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ., και αδειάζουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη γραβιέρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 45 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Απομακρύνουμε από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Κρούστα χωρίς ψήσιμο:
130g μπισκότα ολικής άλεσης, θρυμματισμένα
50g μαύρη ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
8 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Cheesecake κολοκύθας:

2 συσκευασίες τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
170g πουρέ κολοκύθας
190g ΦΑΓΕ Total 5%
250g μέλι
3 κ.γ. μπαχαρικά για κολοκύθα (μείγμα τζίντζερ, μοσχοκάρυδου, γαρίφαλου, κανέλας)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Προαιρετική επικάλυψη:
ΦΑΓΕ Total 5%, 2% ή 0%
Ζαχαρωμένα πεκάν
Σπόροι ροδιού

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο μπολ, αναμειγνύετε τα ψίχουλα του μπισκότου, την μαύρη ζάχαρη, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι και ισιώστε ομοιόμορφα. Παγώστε για 30 λεπτά.

Προσθέστε το τυρί κρέμα, τον πουρέ κολοκύθας, το Total, το μέλι, και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μίξερ και χτυπήστε μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Προσθέστε το μείγμα κολοκύθας-γιαουρτιού στη βάση μπισκότου και ψύξτε για τουλάχιστον 3 ώρες για να σταθεροποιήσετε το μείγμα.

Γαρνίρετε με ΦΑΓΕ Total, ζαχαρωμένα πεκάν και σπόρους ροδιού.

Cupcakes κολοκύθας

(Η συνταγή από τη ΜΕΒΓΑΛ)

Υλικά

  • 200g πουρές κολοκύθας
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 80g μέλι
  • 40g ελαιόλαδο
  • 50g ΜΕΒΓΑΛ Οικογενειακό
  • 1 βανιλίνη
  • 130g αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 80g σταγόνες μαύρης σοκολάτας
  • Κολοκυθόσποροι και ηλιόσποροι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε μια φόρμα για cupcakes με χάρτινες θήκες.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί τον πουρέ κολοκύθας, τα αυγά, το μέλι, το ελαιόλαδο και το ΜΕΒΓΑΛ Οικογενειακό μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τη βανιλίνη και το αλάτι.
  4. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέχουμε να μην παραανακατέψουμε.
  5. Προσθέτουμε τις σταγόνες μαύρης σοκολάτας.
  6. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για cupcakes.
  7. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγει καθαρή.
  8. Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν λία κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σφίξει το μείγμα.
  9. Αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν στη φόρμα για 5 λεπτά πριν τα μεταφέρουμε σε σχάρα, για να κρυώσουν τελείως.
  10. Γαρνίρουμε με το γλάσο, κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους όταν έχουν κρυώσει.

Διαβάστε επίσης:

Σούπα κολοκύθας: Τρεις απολαυστικές συνταγές για το φθινόπωρο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις