Γνωρίστε τα παραδοσιακά προϊόντα της Τήνου

Τα δημοφιλή τυριά. αλλαντικά και άλλα προϊόντα του νησιού που ξεχωρίζουν
Η Τήνος, εκτός από θρησκευτικός προορισμός ξεχωρίζει και για τη γαστρονομία της.
Διάσημοι πρωταγωνιστές στο τηνιακό τραπέζι είναι διάφορα αλλαντικά: λούζα, σύγλινο ή σίσερα, οι πηχτές, το λουκάνικο (σαλσίσι) και τα παστά αλλά και τυριά. Όπως η γραβιέρα και το τηνιακό τυράκι (βολάκι ή σκλαβότυρο), το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Τήνου, που θα το βρείτε ξερό ή φρέσκο, σε σφαιρικό σχήμα. Ξακουστή και ΠΟΠ είναι και η κοπανιστή, μαλακό τυρί με πιπεράτη γεύση, δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία και πήζει με φυσική πυτιά (μαγιά), το καρίκι και το μαλαθούνι. Το ανάλατο τυρί, πέτρωμα, χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πασχαλινές τυρόπιτες (γλυκές), τα λεγόμενα λυχναράκια (τυρόπιτες ή τσιμπητές).
Στο νησί παράγεται επίσης μέλι εκλεκτής ποιότητας με τον παραδοσιακό τρόπο, παρότι δεν υπάρχει συστηματική μελισσοκομία. Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, και σερβίρονται συχνά σε γάμους και βαπτίσεις, ενώ τα φοινίκια είναι επίσης χριστουγεννιάτικο γλυκό με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
Οι κάτοικοι και οι παραγωγοί ανέκαθεν, καλλιεργούν όσπρια και κηπευτικά, αμπέλια και παράγουν κρασί αλλά και ρακί, τυροκομεία, εκτρέφουν χοίρους και περιστέρια και κυνηγούν. Στο νησί παράγεται κριθάρι, βρώμη και λίγο σιτάρι ενώ καλλιεργούνται ελιές, συκιές, που μαζεύονται τον Αύγουστο και απλώνονται για να τα ξεράνει ο ήλιος, λεμονιές και πορτοκαλιές καθώς και η γνωστή αγκινάρα και η κάπαρη μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά στα κρασιά, ο τηνιακός αμπελώνας παράγει εξαιρετικές ντόπιες ποικιλίες λευκών κρασιών όπως το Ασκαθάρι και Ασπροποταμίσιο ( ή Άσπρο Ποταμίσι), Κουμάρι, Μαύρο Ποταμίσι και το Ροζακί. Το νησί βγάζει και τη δική του μπίρα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεία.
Με πληροφορίες από www.visitgreece.gr
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις