Τι αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS

Σε σημαντική αύξηση της κίνησης σε μπαρ και παμπ όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, αναμένεται να οδηγήσει το ΕURO 2024  καθώς οι οπαδοί θα βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Παρότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστική βελτίωση του προφίλ πιστωτικού κινδύνου τους, τα μπαρ και οι παμπ θα δουν μια ώθηση στα έσοδα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσφέρει την πολυπόθητη ρευστότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη λειτουργικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Morningstar DBRS.

Καθώς πολλοί φίλαθλοι θα χειροκροτήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες παρέα με άλλους φιλάθλους, το Euro 2024 θα προσφέρει σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας στα μπαρ και τις παμπ, και σε μικρότερο βαθμό στα εστιατόρια, τα οποία θα πρέπει να μεταφραστεί σε αντίστοιχη αύξηση των εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Marston’s PLC, η οποία διαχειρίζεται περίπου 1.400 παμπ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε στην πιο πρόσφατη παρουσίαση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της ότι το Euro 2024 θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ζήτησης για τις παμπ της εταιρείας. Πράγματι, το Euro 2020, το οποίο διεξήχθη μεταξύ 11 Ιουνίου και 11 Ιουλίου του 2021, παρείχε σημαντική ώθηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, οι βρετανικές αίθουσες που πρόβαλαν τον τελικό του Euro 2020 της Αγγλίας εναντίον της Ιταλίας είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 64%, ενώ εκείνοι που δεν πρόβαλαν τον αγώνα υπέστησαν μείωση κατά 5%.

Η εστίαση εκτός σπιτιού -είτε σε μπαρ, παμπ είτε σε εστιατόρια- υπέστη σημαντικές δυσκολίες από το 2020. Αναγνωρίζοντας ορισμένες γεωγραφικές αποχρώσεις, η κίνηση στα εστιατόρια ανέκαμψε μόνο προς την προ της πανδημίας επίπεδα το 2022 σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, αυτή η εξομάλυνση συνέπεσε με την εκτίναξη των επιπέδων του πληθωρισμού και της επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες επιταχύνθηκαν το 2022 και διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Αυτές οι προκλήσεις επιδείνωσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και συνέχισαν να δυσχεραίνουν γενικά την πορεία του τομέα λειτουργικές επιδόσεις του τομέα μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με την έρευνα του UK Hospitality για τα μέλη του Απριλίου 2024, το 50% των των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι είναι ισοσκελισμένοι ή λειτουργούν με ζημίες και περίπου το 25% δεν έχουν μετρητά αποθεματικά. Ενώ η συγκράτηση του πληθωρισμού και η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων θα πρέπει να βοηθήσουν στη σταδιακή αναζωογονήσει τις καταναλωτικές δαπάνες, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμό και το μέγεθος της αυτής της ανάκαμψης. Ως εκ τούτου, μια αύξηση της κίνησης κατά τη διάρκεια του Euro 2024 θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελέσει μια πολυπόθητη ένεση ρευστότητας για ορισμένες επιχειρήσεις.

Ποιες χώρες θα ωφεληθούν

Κάθε ομάδα θα δώσει τουλάχιστον τρεις αγώνες στη φάση των ομίλων, ορισμένες θα προχωρήσουν περισσότερο από άλλες και θα παίξουν έως και τέσσερις επιπλέον αγώνες στη φάση των νοκ άουτ αγώνων. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι στις χώρες όπου οι ομάδες θα προχωρήσουν περισσότερο τα οφέλη πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες στοιχηματικές αποδόσεις της Oddschecker, οι χώρες με τις καλύτερες πιθανότητες να προχωρήσουν βαθιά στο τουρνουά είναι η Αγγλία, η οποία έχει το υψηλότερη πιθανότητα νίκης με 3:1, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (4:1) και τη Γερμανία (6:1). Εν αναμονή μιας μακράς διάρκειας τουρνουά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα περισσότερα μπαρ και παμπ έχουν συνήθως άδεια να σερβίρουν μόνο μέχρι τις 11:00 μ.μ., έχει ψηφιστεί νομοθεσία ενόψει του Euro 2024, σύμφωνα με την οποία το ωράριο αδειοδότησης θα επεκτείνεται έως τη 1:00 π.μ., εάν είτε η Αγγλία είτε η Σκωτία φτάσουν στα ημιτελικά ή στον τελικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική οργάνωση Beer & Pubs Association εκτιμά ότι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου θα αγοράσουν συνολικά 300 εκατομμύρια ποτήρια στις παμπ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδες του τουρνουά (αυξημένα κατά περίπου 20 εκατομμύρια σε σύγκριση με το Euro 2020, όπου οι πωλήσεις περιορίστηκαν κατά περιορισμούς της χωρητικότητας λόγω πανδημίας). Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει το τουρνουά, αναμένουμε ότι οι χώροι στη Γερμανία να επωφεληθούν από το καθεστώς της χώρας ως διοργανώτριας χώρας. Ακόμα, αναμένουμε ότι οι εγκαταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα δουν επίσης σε τουλάχιστον κάποιο όφελος, λαμβάνοντας υπόψη τους παγκόσμιους οπαδούς του αθλήματος και του τουρνουά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις