Φιστίκι Αιγίνης: Ανεβασμένη η φετινή παραγωγή – Εκτιμάται στους 600 τόνους

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Έπειτα από δύο συνεχόμενες δύσκολες χρονιές, η παραγωγή για το διάσημο φιστίκι Αιγίνης, φέτος ανακάμπτει.
Όπως ανέφερε στο ΕΡΤΝews ο κ. Νίκος Κουνάδης, προϊστάμενος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, η συγκομιδή η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αναμένεται να αγγίξει τους 600 τόνους.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουνάδης, το 2024 η παραγωγή κυμάνθηκε μεταξύ 50 και 100 τόνων, ενώ το 2023 ήταν λίγο παραπάνω, «Ήταν πάρα πολύ κακές χρονιές για το νησί μας» λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε. Φέτος, αντίθετα, «η παραγωγή πάει πάρα πολύ καλά» όπως συμπλήρωσε.
Η συλλογή των καρπών γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με πανιά και ράβδισμα των δέντρων, εξήγησε ο κ. Κουνάδης επισημαίνοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στη συγκέντρωση του φιστικιού στο νησί μας, επειδή τα κτήματα είναι μικρά και δύσβατα» υπογράμμισε.
Πάντως παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης διετίας, οι τιμές του φιστικιού δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλλιεργητές θα πρέπει να καλύψουν το χαμένο εισόδημα από τη ζημιά των προηγούμενων ετών. «Δύο χρόνια έχουν κάνει κάποια έξοδα και δεν έχουν πάρει παραγωγή. Είσαι αναγκασμένος να καλλιεργήσεις και τις χρονιές που δεν υπάρχει παραγωγή και τα έξοδα τρέχουν», εξήγησε ο κ. Κουνάδης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις