Έρευνα: «Σύμμαχος» στη γήρανση ο καφές για τις γυναίκες

Αντίθετα σε μετρήσεις για κατανάλωση ντεκαφεϊνέ ή τσαγιού, η έρευνα δεν εντόπισε καμία σημαντική συσχέτιση με αυξημένη πιθανότητα υγιούς γήρανσης
Νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν συνολικά 47.513 γυναίκες μέσης ηλικίας έδειξε πως η κατανάλωση καφέ, συμβάλλει στο να παραμείνουν δραστήριες, δυνατές και ψυχικά υγιείς καθώς μεγαλώνουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «NUTRITION 2025», στο Ορλάντο.
Τα δεδομένα διατροφής και υγείας συλλέχθηκαν από το 1984 και οι μελετητές αξιολόγησαν την πρόσληψη καφεΐνης χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που περιλάμβαναν την κατανάλωση κορυφαίων πηγών καφεΐνης, όπως καφές, τσάι, κόλα και καφές χωρίς καφεΐνη.
Ως υγιής γήρανση ορίστηκε το να ζει κανείς, μέχρι την ηλικία των 70 ετών ή και περισσότερο, χωρίς να παρουσιάζει 11 κύριες χρόνιες παθήσεις και παράλληλα να διατηρεί τη σωματική λειτουργία, την καλή ψυχική υγεία, την απουσία γνωστικών διαταραχών και προβλημάτων μνήμης.
Έπειτα από 30 χρόνια παρακολούθησης, υπολογίστηκε πώς μεταβλήθηκε η πιθανότητα υγιούς γήρανσης για κάθε 80 mg καφεΐνης που κατανάλωναν οι συμμετέχουσες στη μελέτη ημερησίως, αλλά και για άλλα ροφήματα. Στις αναλύσεις αυτές, ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγιή γήρανση, όπως το σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ κ.α.
Έως και το 2016, 3.706 από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, φάνηκε ότι πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να θεωρηθούν υγιώς γηράσκουσες. Στη μέση ηλικία μεταξύ 45 και 60 ετών, οι γυναίκες αυτές κατανάλωναν κατά μέσο όρο 315 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε τρία μικρά φλιτζάνια ή ενάμισι μεγάλο φλιτζάνι καφέ. Περισσότερο από το 80% αυτής της καφεΐνης προερχόταν από την τακτική κατανάλωση καφέ. Αναφορικά με τις γυναίκες στην ομάδα των υγιών ηλικιωμένων, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα (έως και πέντε μικρά φλιτζάνια την ημέρα ή περίπου δυόμισι φλιτζάνια) συνδεόταν με 2% έως 5% υψηλότερη πιθανότητα να είναι καλά αργότερα στη ζωή τους.
Όσο για την κατάλληλη ημερήσια ποσότητα καφέ είναι τα δύο φλιτζάνια την ημέρα. Αυτή η ποσότητα θα θεωρείται ασφαλής και δυνητικά ωφέλιμη για τους περισσότερους ανθρώπους.
Αντίθετα σε μετρήσεις για κατανάλωση ντεκαφεϊνέ ή τσαγιού, η έρευνα δεν εντόπισε καμία σημαντική συσχέτιση με αυξημένη πιθανότητα υγιούς γήρανσης. Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι κάθε μικρό ποτήρι αναψυκτικού τύπου κόλα που προστίθεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, συσχετίζεται με 20% έως 26% χαμηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προσφέρουν οφέλη όλες οι πηγές καφεΐνης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις