Με την νέα εφαρμογή θα παρέχεται η δυνατότητά στους καταναλωτές να βγάζουν φωτογραφίες, όπως για παράδειγμα τις τιμές των προϊόντων, που θεωρούν ότι πωλούνται σε αδικαιολόγητες τιμές

Ένα νέο “όπλο” θα έχουν σε λίγους μήνες οι καταναλωτές στην μάχη κατά της κερδοσκοπίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες με σύμμαχο την τεχνολογία η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα εφαρμογή, ένα νέο εξελιγμένο application το οποίο θα μπορούν να έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα οι καταναλωτές προκειμένου να προβαίνουν σε καταγγελίες, όταν διαπιστώνουν παραπλανητικές εκπτώσεις όταν πιστεύουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους, με ένα «κλικ».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο καινοτόμο application για κινητά τηλέφωνα, μέσα από το οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, όπως ακριβώς γίνεται ήδη και μέσα από την εφαρμογή kataggelies.mindev.gov.gr. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά είναι ότι μέσω της νέας εφαρμογής θα παρέχεται η δυνατότητά στους καταναλωτές να βγάζουν φωτογραφίες, για παράδειγμα τις τιμές των προϊόντων, που θεωρούν ότι πωλούνται σε αδικαιολόγητες τιμές και να τις αποστέλλουν στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Επίσης εκτός από τα προϊόντα θα μπορούν να βγάζουν τα ταμπελάκια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα θα μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους, στέλνοντας στους ελεγκτές φωτογραφικό υλικό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου να «τρέξουν» ακόμη πιο γρήγορα όλες οι διαδικασίες προκειμένου η πολιτεία να αποκτήσει ένα ευρύ «οπλοστάσιο», μέσα από το οποίο θα γίνονται πολλοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι με το πάτημα ενός κουμπιού. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η δημιουργία του application, από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή  βρίσκεται σε προχωρημένη φάση και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν και τα πρώτα δοκιμαστικά. Στόχος είναι να είναι έτοιμο, ίσως και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου άμεσα οι καταναλωτές να αποκτήσουν άλλο ένα «όπλο» στα χέρια τους στην μάχη κατά της ακρίβειας. Ένα ισχυρό «όπλο» όμως αναμένεται να αποκτήσει και το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να κάνει πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.

Στοχευμένοι έλεγχοι

Ειδικότερα οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν για παράδειγμα φωτογραφίες με τα προϊόντα και τις επωνυμίες των καταστημάτων στα οποία τα βρήκαν. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές θα μπορούν να πιστοποιούν ότι το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται για παράδειγμα ακριβότερο κατά 20% και στην συνέχεια πωλούνται με έκπτωση 10%, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στην συνέχεια οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης πολύ πιο γρήγορα και εύκολα θα διασταυρώνουν τα στοιχεία που λαμβάνουν από τους καταναλωτές έχοντας μάλιστα την δυνατότητα να αποστέλλουν άμεσα και ηλεκτρονικά το πρόστιμο στην επιχείρηση που παραβαίνει τον νόμο, χωρίς να απαιτείται καν επιτόπιος έλεγχος. Ουσιαστικά, οι ελεγκτές μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους θα μπορούν να κάνουν στοχευμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται καθημερινά πολλοί έλεγχοι και να επιβάλλονται άμεσα υψηλά πρόστιμα, με τους καταναλωτές να διαδραματίζουν τον βασικότερο ρόλο.  Εκτός όμως από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους, τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν και επιτόπιους ελέγχους, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν δίνει μόνο ιδιαίτερη προσοχή στους ελέγχους στα φυσικά καταστήματα αλλά προχωρά καθημερινά σε χιλιάδες ελέγχους στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ή στις συναλλαγές που γίνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προστασία των καταναλωτών.  Πρόσφατα μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είχε αναφέρει ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο θα είναι δίκαιο για όλους, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή, την εκπαίδευσή του, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του». Όλα αυτά μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο όπου αναμένονται νέες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ήδη απασχολούν πολλούς καταναλωτές.

Νέος ελεγκτικός μηχανισμός

Εκτός όμως από τα τεχνολογικά «όπλα» που θα αποκτήσουν οι καταναλωτές, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει, στο τέλος Μαΐου στο υπουργικό συμβούλιο, τον νέο ελεγκτικό μηχανισμό που θα στηθεί στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Στο ξεκίνημα του νέου ελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται να συμμετέχουν έμπειροι ελεγκτές από υπάρχουσες υπηρεσίες, οι οποίοι θα προχωρούν σε ελέγχους σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι καταπατώνται τα δικαιώματα των καταναλωτών, όπως είναι θέματα που αφορούν την αισχροκέρδεια, τις παραπλανητικές εκπτώσεις και τα παραποιημένα προϊόντα. Ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός θα διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου και με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να προχωρά σε μαζικούς, στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις, όταν διαπιστώνεται καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Στόχος είναι ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός, σε συνδυασμό με άλλες ελεγκτικές Αρχές όπως η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), οι ελεγκτές στις Περιφέρειες και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να περιορίσουν αισθητά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις