Τι προτείνουν οι ειδικοί

«Οι πατάτες συχνά αποκτούν κακή φήμη» επειδή συνήθως τις καταναλώνουμε τηγανητές ή τσίπς. Όταν όμως τις μαγειρεύουμε με υγιεινό τρόπο, αποτελούν ένα «εκπληκτικά θρεπτικό και πλούσιο σε συστατικά» φαγητό. Αυτό επισημαίνει η Ταλ Κλίνερ, διευθύντρια κλινικής διατροφής στο NYU Langone Health, σε άρθρο των New York Times σχετικά με το πόσο υγιεινές είναι τελικά οι πατάτες.

Από την πλευρά της η Τάρα Σμιντ διατροφολόγος από την Κλινική Mayo σημειώνει πως οι πατάτες είναι μεν πλούσιες σε υδατάνθρακες αλλά αυτό απλώς σημαίνει πως είναι δεν ένα τρόφιμο που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς μέτρο.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν απαιτούν περισσότερο χρόνο για την διάσπαση και την χώνευση τους σε σχέση με τους απλούς. Έτσι μας προσφέρουν ενέργεια και βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.  Προκειμένου να ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου και να επιβραδύνουμε την πέψη, η Τάρα Σμιντ προτείνει να συνδυάζουμε τις πατάτες με άπαχη πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και λαχανικά χωρίς άμυλο, ώστε να πετύχουμε ισορροπημένα γεύματα.

Τα οφέλη τους

Οι πατάτες αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης C, απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών, που δρα ως αντιοξειδωτικό και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από χρόνιες ασθένειες. Επίσης περιέχουν βιταμίνη B6, η οποία συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού, του ανοσοποιητικού και του νευρικού μας συστήματος, σημειώνει η καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Maine, Μάρι Έλλεν Καμίρ.

Παράλληλα, μια μέτρια πατάτα περιέχει περίπου 900 mg καλίου, σε σύγκριση με τα 650 mg μιας μπανάνας, δηλαδή περίπου το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Το κάλιο είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Ταυτόχρονα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η φλούδα της πατάτας περιέχει μεγάλο μέρος φαινολικών συστατικών, καθώς και πολύτιμες φυτικές ίνες. Μια ψητή πατάτα με τη φλούδα προσφέρει 10–20% της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυτικές ίνες.

Ο τρόπος μαγειρέματος το «κλειδί»

Ο τρόπος παρασκευής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Όταν τις ψήνουμε ή βράζουμε με ελάχιστα πρόσθετα, δεν έχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά. Αν όμως τις τηγανίσουμε ή τις καλύψουμε με βούτυρο και ξινή κρέμα, η διατροφική τους αξία μειώνεται σημαντικά. Λίγο ελαιόλαδο ή ως συνοδευτικό μία καυτερή σάλτσα είναι η πιο υγιεινή επιλογή σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με πληροφορίες από The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πατάτες τηγανητές, βραστές και φούρνου: Τα «μυστικά» για το ιδανικό μαγείρεμα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις