Παρόλο που ο πληθωρισμός και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται διεθνώς, η ποσότητα των απορριμμάτων δεν μειώνεται

Εκατομμύρια τόνοι φαγητού ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια σε ολόκληρο τον κόσμο.  Στις ΗΠΑ, περίπου το 31% των τροφίμων που καλλιεργούνται και παράγονται δεν πωλείται ή τελικά δεν καταναλώνεται , εκτιμά το ReFED, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Την ίδια στιγμή, η σπατάλη φαγητού από τους Αμερικανούς υπολογίζεται στους 35 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του, οι οποίοι ισοδυναμούν με την οδήγηση 36 εκατ. επιβατικών αυτοκινήτων για έναν χρόνο και την κατανάλωση 9 τρισ. γαλονιών νερού, δηλαδή 13 εκατ. πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Παρόλο που ο πληθωρισμός και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, η ποσότητα των απορριμμάτων δεν μειώνεται. Κι όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι, τόσο για να μειωθεί σπατάλη και να  περιοριστούν οι συνέπειες για το περιβάλλον όσο και για  να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αυτοί είναι τρεις από αυτούς, σύμφωνα με το CNN.

Να ακολουθείτε ένα διατροφικό πλάνο

Ένα «κουτί ευκαιριών» στο ψυγείο, που να περιέχει «κομμάτια κομμένα, με ετικέτες, έτοιμα να γίνουν σούπα ή σαλάτα είναι ένας πρακτικός τρόπος μείωσης της σπατάλης φαγητού. Αγοράζετε λιγότερο αλλά πιο συχνά, φυλάσσετε σωστά, μετράτε τις μερίδες και δίνετε σε κάθε προϊόν ένα ”σχέδιο επόμενης ζωής” την ημέρα που έπεται», σημειώνει ο Michele Casadei Massari, CEO και εκτελεστικός σεφ εστιατορίου στην Μανχάταν.

«Πολλοί μάγειρες είναι ήδη πολύ προσεκτικοί σχετικά με την αξιοποίηση των τροφίμων, είτε από ανάγκη, είτε μεγαλώνοντας έτσι, είτε έχοντας διδαχθεί. Άλλοι μπορεί να μην το κάνουμε ακόμα. Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Μην ξεπλένετε τα βαζάκια με τρόφιμα

Αυτή η μικρή ποσότητα μουστάρδας ή μαγιονέζας που έχει περισσέψει σε ένα βάζο, αντί να την πετάξουμε, είναι η τέλεια ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα γευστικό ντρέσινγκ για σαλάτα. Ένα σχεδόν άδειο βάζο είναι ιδανικό για να βάλουμε σαλατικά είδη, να γίνει μπολ πρωινού και πολλά άλλα. Η Claire Dinhut,  συγγραφέας του βιβλίου « The Condiment Book : Unlocking Maximum Flavor With Minimum Effort», είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της χρήσης κάθε σπιθαμής προϊόντος σε βάζο ή μπουκάλι που έχετε διαθέσιμο. Αυτή η τακτική πρωταγωνιστεί στα βίντεό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  με τίτλο «ποτέ μην ξεπλένετε ένα βάζο».

Μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά

Πολλές φορές, τα υπολείμματα λαχανικών ή οι φλούδες λειτουργούν ως ενισχυτικά γεύσης, καθώς τα περισσότερα έχουν βρώσιμη φλούδα. Έτσι, αντί να σπαταλάτε χρόνο ξεφλουδίζοντας τα λαχανικά και να συμβάλλεται στην σπατάλη τροφίμων μπορείτε να τα καταναλώσετε με τη φλούδα και παράλληλα παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις