Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου

Το τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή ζαμπόν παρότι μια δημοφιλής, δεν είναι η πιο σωστή επιλογή για το πρωινό μας. Αντίθετα, όπως σημείωσε η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, μιλώντας στο ΕΡΤnews, μία εναλλακτική αλλά ιδιαιτέρως θρεπτική και υγιεινή πρόταση για το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι ο τραχανάς.

Αναφερόμενη στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σημείωσε ότι διεθνείς μελέτες τα συνδέουν με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Όπως εξήγησε, πρόκειται για προϊόντα σχεδιασμένα ώστε να είναι εξαιρετικά εύγευστα, να καταναλώνονται γρήγορα και να περιέχουν πολλά πρόσθετα, γεγονός που επηρεάζει τον κορεσμό και τον μεταβολισμό.

Σχετικά με τις διατροφικές παρεκκλίσεις των εορτών, υπογράμμισε ότι οι διατροφικές υπερβολές λίγες φορές τον χρόνο δεν αποτελούν πρόβλημα, αρκεί να μην εντάσσονται στην καθημερινότητα. Όπως τόνισε, «δεν μιλάμε για αποτοξίνωση, δεν έχουμε τοξίνες, απλώς καταναλώσαμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται», σημειώνοντας ότι η λύση βρίσκεται στην επιστροφή σε απλές συνήθειες, όπως το περπάτημα, η κατανάλωση σαλατών και η επαρκής ενυδάτωση, με περίπου δύο λίτρα νερό ημερησίως για έναν ενήλικα.

Αναφερόμενη στο κρέας, ξεκαθάρισε ότι, παρότι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12 – ιδίως για άτομα άνω των 65 ετών – δεν θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. «Το κόκκινο κρέας καλό είναι να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία της ποικιλίας και της ενίσχυσης της κατανάλωσης ψαριών και οσπρίων.

Για τα όσπρια, τα οποία χαρακτήρισε βασικό πυλώνα της παραδοσιακής διατροφής, σημείωσε πως η μειωμένη παρουσία τους στη σύγχρονη καθημερινότητα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, ωστόσο υπογράμμισε ότι «ο καταναλωτής έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του», ζητώντας την επιστροφή στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.

Σε ό,τι αφορά στην παιδική παχυσαρκία, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι η Ελλάδα, παρά τη φήμη της μεσογειακής διατροφής, καταγράφει υψηλά ποσοστά. Όπως ανέφερε, αυτό συνδέεται με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, την περιορισμένη επαφή των παιδιών με τη φύση, αλλά και την υπερβολική χρήση οθονών. «Το παιδί δεν επηρεάζεται από το “πρέπει”, αλλά από το παράδειγμα», τόνισε, καλώντας τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις