«Θησαυροί» ελληνικής παραγωγής, πολύτιμοι για τον οργανισμό μας

Τρόφιμα που χαρίζουν ευεξία, θωρακίζουν την υγεία κι έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Η αρχαία ελληνική διατροφή και γαστρονομία αποτελεί πηγή από την οποία έχουν προκύψει πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής διατροφής και κουζίνας. Από την αρχαιότητα οι Έλληνες δεν αναζητούσαν μόνο την ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας ή την απόλαυση στις τροφές. Κάποιες είχαν και βαρύ συμβολικό φορτίο και χρήση στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας.

Η λίστα με τις υπερτροφές της ελληνικής γης είναι μεγάλη. Αυτές είναι 7 από τις πιο σημαντικές.

Ελαιόλαδο

Το «ευλογημένο» δέντρο ευδοκιμεί σχεδόν παντού στη χώρα, αλλά η Λέσβος, η Κρήτη και η Πελοπόννησος είναι οι μεγαλύτερε ελαιοπαραγωγές περιοχές. Τα οφέλη του ελαιολάδου είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ως «υγρό χρυσάφι» αναφέρεται στον Όμηρο, ενώ ο Ιπποκράτης είχε υπογραμμίσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, θεωρείται ευεργετικό για την υγεία του στομάχου και της καρδιάς.

Μέλι

Το μέλι, υπήρξε η πρώτη και επί μακρόν μοναδική γλυκαντική ουσία της ελληνικής διατροφής. Παραμένει, δε, η πιο πολύτιμη. Θρεπτικό, τονωτικό, πλούσιο σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία, τροφή αλλά και φάρμακο, χαρίζει ενέργεια, υγεία και μακροζωία. Μας γλυκαίνει αλλά μας χαρίζει παράλληλα και περισσότερες από 180 θρεπτικές ουσίες.

Ροφήματα από βότανα

Στη χώρα μας φυτρώνουν εκατοντάδες αρωματικά και θεραπευτικά βότανα. Τα “φάρμακα της φύσης” εκτιμήθηκαν – από τους αρχαίους κιόλας προγόνους μας για τις αναλγητικές, κυρίως, ικανότητές τους. Τα πρωτεία στις προτιμήσεις έχουν το τσάι του βουνού με πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και το δίκταμο, τονωτικό, αντισπασμωδικό και αντιδιαβητικό αφέψημα με υπέροχο άρωμα.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Το αυγοτάραχο, Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με διεθνή αναγνώριση, «φιλοξενείται» στις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, της μπάφας, που αφθονεί στα υδάτινα λιβάδια της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Η εκλεκτή κεχριμπαρένια λιχουδιά με τη ξεχωριστή νοστιμιά και το φίνο άρωμα θεωρείται πηγή ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθότι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών.

Μαστίχα Χίου

Το μοναδικό αυτό προϊόν, που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, θεωρείται και επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency – E.M.A.) ως φυσικό φάρμακο. Η μαστίχα Χίου, με περισσότερα από 70 αναγνωρισμένα διαφορετικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση σε γαστρεντερικές παθήσεις, συντελεί στη μείωση του σακχαρώδη διαβήτη και της LDL (κακής) χοληστερόλης, βελτιώνει τη στοματική υγιεινή (ουλίτιδα, πλάκα) λόγω της αντιμικροβιακής δράσης και γενικά ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών της.

Κρόκος Κοζάνης

Το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης θα το βρείτε στο εμπόριο, σε δύο μορφές: είτε ως αποξηραμένα νηματίδια κόκκινου χρώματος που προέρχονται από τα στίγματα του άνθους είτε σε σκόνη, που προκύπτει από το άλεσμα των κόκκινων νημάτων του. Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες προσφέρει στον οργανισμό ευεξία και τόνωση, ενώ δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και στη μείωση της χοληστερίνης.

Αμύγδαλα

Ο θρεπτικός καρπός, πλούσιος σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε και πλήθος ευεργετικών στοιχείων, είναι ακόμη ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας. Μια μερίδα την ημέρα (20 αμύγδαλα) είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της κακής χοληστερίνης, του διαβήτη, την προστασία της καρδιάς, την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, την πυκνότητα των οστών, τη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών.

Με πληροφορίες από visitgreece.gr/ greekbreakfast.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις