Κοινή ανακοίνωση από ΣΕΟ, ΕΔΟΑΟ και ΚΕΟΣΟΕ

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Σύνδεσμοι και Συνεταιρισμοί του αμπελουργικού κλάδου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων. Η λειτουργίας της αγοράς οίνου που βρίσκεται σε χρόνια απορρύθμιση και δεν λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού έχει σαν διαχρονικό αποτελέσμα τη συμπίεση των τιμών εξαγοράς της πρώτης ύλης, με επακόλουθο οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οινοσταφύλων να έχουν καταστεί ζημιογόνες, με τους Ιωάννη Βογιατζή, πρόεδρο του ΣΕΟ, Κωνσταντίνο Ευσταθίου, πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ και Χρήστος Μάρκου, πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ να τονίζουν ότι ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του και είναι αναγκαία τα μέτρα στήριξης για τους οινοπαραγωγούς.

Ενεργειακή κρίση, πανδημία και ΕΦΚ καθιστούν αναγκαία τα μέτρα στήριξης για τους οινοπαραγωγούς

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση: «Μετά τις αλληλοδιάδοχες κρίσεις, της δημοσιονομικής που επέβαλε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, της πανδημίας που συρρίκνωσε τις εμπορικές δραστηριότητες ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση επιδρά πολλαπλασιαστικά, εκτινάσσοντας το κόστος καλλιέργειας σε επίπεδα που καθιστούν την αμπελοκαλλιέργεια οικονομικά ασύμφορη».

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. –όπως αναφέρει η ανακοίνωση- ο υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, όμως η ενίσχυση μόνο μιας μικρής συγκριτικά μερίδας (μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον) και ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας από μέτρα στήριξης δεν λύνει το πρόβλημα. Οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές μένουν στην συντριπτική πλειοψηφία εκτός μέτρων ενώ έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Παράλληλα, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι είναι αποτελεσματικότερο να αναζητηθεί συνολική λύση για τον κλάδο, χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Διαβάστε επίσης: 

ΚΕΟΣΕ: Αναγκαία η ρύθμιση της αγοράς οίνου και η επιβολή κανονισμών

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις