Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν θέσει εμπόδια στον κλάδο

Τα προβλήματα του κλάδου του κρασιού συζήτησαν στην πανελλήνια σύσκεψη οι πρόεδροι και οι διευθυντές των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν θέσει σημαντικά εμπόδια στον κλάδο τα οποία εξετάστηκαν στην σύσκεψη.

ΚΕΟΣΕ: Στο επίκεντρο τα προβλήματα του κλάδου του κρασιού

Τα θέματα που απασχόλησαν έγιναν αντικείμενο διαβούλευσης στην σύσκεψη αφορούσαν:

  • Ένταξη αμπελοκαλλιέργειας στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις του κοροναϊού και της ενεργειακής κρίσης. Επιπτώσεις της αύξησης του κόστους καλλιέργειας οιναμπέλων στις τιμές σταφυλιών κατά τον επικείμενο τρυγητό, με βάση και το υπόμνημα που κατατέθηκε στον ΥπΑΑΤ.
  • Κατευθυντήριες γραμμές για τις τιμές των σταφυλιών 2022, στη βάση των προβλέψεων του ΚΑΝ(ΕΕ) 2021/2117 και του Άρθρου 172β το οποίο προβλέπει ότι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον αμπελοοινικό τομέα  μπορούν να παρέχουν ενδεικτικούς δείκτες τιμών ως κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την πώληση σταφυλιών για την παραγωγή οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές δεν εξαλείφουν τον ανταγωνισμό σε σημαντικό ποσοστό των εν λόγω προϊόντων.»
  • Ένταξη των οινοποιείων στο καθεστώς ενισχύσεων λόγω του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου μέσω της αξιοποίησης της  δυνατότητας μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την ενεργειακή κρίση

Η αναγκαιότητα ρύθμισης της αγοράς οίνου τονίστηκε από το σύνολο των προέδρων των οινοποιητικών συνεταιρισμών. Συγκεκριμένα, η διακίνηση οίνων σε χαμηλές τιμές που δεν δικαιολογούν ούτε το κόστος παραγωγής τους αποτελεί παράδειγμα μη τήρησης των όρων υγιούς ανταγωνισμού και των κανόνων της αγοράς. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα του κλάδου είναι και το φαινόμενο της «μαύρης» διακίνησης δεν έχει μετριασθεί, από την εποχή της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στις εμπορικές δυνατότητες των οινοποιητικών συνεταιρισμών, αλλά και των νόμιμων οινοποιείων.

Διαβάστε επίσης: 

Ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές και η κατανάλωση κρασιού το 2021