Ιδανική συνταγή για κάθε γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι.

Της Ελίνας Κοψαύτη

Κότσι με δαμάσκηνα, βερίκοκα και φιστίκι Αιγίνης – Υλικά για 10 άτομα: 

  • 1 κότσι μεγάλο ή 2 μέτρια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες
  • 3-4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 250 γρ αποξηραμένα βερίκοκα
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
  • Μουστάρδα
  • 200 γρ φιστίκια Αιγίνης χωρίς το κέλυφος χοντροκομμένα
  • 500-600 γρ πατάτες baby ή κανονικές 
  • Για την μαρινάδα
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 1 φλυτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι και από 1 λεμόνι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι πιπέρι
  • Για το γλασσάρισμα της σάλτσας
  • 80-100 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας

Εκτέλεση

  1. Σε μια γάστρα τοποθετούμε τις ροδέλες των κρεμμυδιών. Αλατοπιπερώνουμε   ελαφρώς το κρέας και απλώνουμε αρκετή ποσότητα μουστάρδα της αρεσκείας μας, κάνοντας μασάζ για να πάει παντού. Στην συνέχεια βάζουμε το κότσι πάνω από τα κρεμμύδια και σφηνώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε διάφορα σημεία του κρέατος, αφού τις έχουμε κόψει σε δυο με τρία κομμάτια. Περιχύνουμε το κρέας με το λάδι και το κρασί, το πορτοκάλι και το λεμόνι και προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε την γάστρα και την βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Στο δωδεκάωρο καλό είναι να γυρίσουμε το κρέας για να μαριναριστεί όλο.
  2. Αφού μαριναριστεί το κρέας, πετάμε το υγρό της μαρινάδας και βάζουμε άλλη, με ακριβώς τα ίδια υλικά. Αλάτι και πιπέρι.
  3. Ιδανικά, αν θέλουμε να το σερβίρουμε μεσημέρι, το βάζουμε στον φούρνο από το βράδυ της προηγούμενης στους 90 με 100 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο για να σιγοψηθεί. Το πρωί, προσθέτουμε στην γάστρα τις πατάτες, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και δυναμώνουμε την ένταση του φούρνου στους 180 βαθμούς, πάλι ανάλογα την συσκευή.
  4. Μισή ώρα πριν το βγάλουμε, ανοίγουμε την γάστρα για να ξεροψηθεί.
  5. Μόλις το βγάλουμε, στραγγίζουμε το ζουμί και το βάλουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το βράζουμε ανακατεύοντάς το με ένα σύρμα. Μόλις δέσει λίγο η σάλτσα και έχει πάρει γυαλάδα, την αποσύρουμε από την φωτιά.
  6. Όταν σερβίρουμε, ρίχνουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο πιάτο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις