Αυτά είναι τα πιο διάσημα γλυκά της Αιγύπτου

Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου Rehab Sameh
Το foodlife λατρεύει τα αραβικά γλυκά και σήμερα θα σας παρουσιάσω τα δυο πιο διάσημα γλυκά της Αιγύπτου και είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψετε!
Το καταγιέφ
Το καταγιέφ είναι αραβικό γλυκό το οποίο συνήθως σερβίρεται κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Είναι ένα είδος γλυκιάς ζύμης όπως οι κρέπες και σερβίρεται με σοκολάτα, κρέμα, καρύδια ή καρύδα. Μπορεί να περιγραφεί και ως διπλωμένη τηγανίτα.
Τα συστατικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- ½ φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
- 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη
- 1 Πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
Πώς να προετοιμάσεις :
Βάζουμε το νερό, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά για δύο λεπτά με ηλεκτρικό μίξερ. Μετά προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ξανά για ένα λεπτό. Βάζουμε το τηγάνι με μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά, μετά βάζουμε μια ποσότητα από το μείγμα σε σχήμα κύκλου. Τα καταγιέφ τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν μετά βάζουμε από πάνω καρύδια, ή σοκολάτα, ή κρέμα ή τριμμένη καρύδα.

Wikimedia Commons
Το κιουνέφε
Οι ερευνητές διέφεραν σχετικά με την προέλευση της kunafa, καθώς μια από τις μαρτυρίες λέει ότι χρονολογείται από την εποχή του χαλίφη Muawiyah bin Abi Sufyan και λέγεται ότι οι άνθρωποι του Λεβάντε το έφτιαξαν για αυτόν ως φαγητό του, καθώς πεινούσε πολύ τη μέρα στο Ραμαζάνι. Για πολύ καιρό ονομαζόταν «Kunafa Muawiyah». Ενώ αρκετοί άλλοι ιστορικοί λένε ότι η προέλευση του kunafa ήταν στην Αίγυπτο και οι πρώτοι που το έφτιαξαν ήταν οι Φατιμίδες στο Κάιρο, και έγινε για τον χαλίφη των Φατιμιδών Al-Muizz Li-Din Allah, όταν μπήκε στο Κάιρο στο Ραμαζάνι. Υπάρχει μια άλλη αφήγηση που λέει ότι η προέλευση της kunafa πηγαίνει πίσω στην εποχή των Τούρκων που κυβέρνησαν τη Nablus πριν από εκατοντάδες χρόνια. Η kunafa της Κωνσταντινούπολης αναπτύχθηκε αργότερα στη Nablus και παρήγαγε πολλές ποικιλίες, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η soft kunafa , που χαρακτήρισε τη Ναμπλούς για την ποιότητα του τυριού Ναμπλούς, η οποία οδήγησε στη φήμη των κατοίκων της Ναμπλούς για την kunafa Nabulsieh.
Παρά τη σύνδεσή του με τον αραβικό κόσμο, είναι επίσης γνωστό φαγητό σε μια σειρά από χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Τουρκία, τα Βαλκάνια και η Ελλάδα.
Τα συστατικά:
- 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- 400 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 400 γρ. μυζήθρα γλυκιά (ή ένα ανάλατο τυρί πχ ανθότυρο φρέσκο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρελα τριμμένη ή Nutella)
- Λίγα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα (για διακόσμηση)
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (για την προετοιμασία του σιροπιού)
Πώς να προετοιμάσεις :
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί που το έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά. Βάζουμε τον φούρνο στους 170 για προθέρμανση Απλώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω του κι άλλο βούτυρο και προσθέτουμε το τυρί. Άλλη εκδοχή είναι αντί για τυρί να προσθέσουμε Nutella. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει ενιαίο και ρίχνουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Βράζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Όπως βγάζουμε καυτό το κανταΐφι κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι και ρίχνουμε τα φυστίκια Αιγίνης.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις