Το κοτόπουλο, αποτελεί μία ιδανική και εύγευστη επιλογή, πλούσια σε διατροφική αξία

Θρεπτικό και νόστιμο, το κοτόπουλο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, αποτελεί μία από τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές για την καθημερινή διατροφή, των ενηλίκων αλλά και των παιδιών. Είναι μία εύπεπτη τροφή, με λίγα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες, που προσφέρει τόνωση στον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα τον τροφοδοτεί με τα απαραίτητα στοιχεία για τις ημερήσιες ανάγκες.

Μάλιστα, σύμφωνα και με τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, το κοτόπουλο συνίσταται να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, καθώς αποτελεί κύρια πηγή πρωτεϊνών ενώ χαρακτηρίζεται «ευέλικτο» ως κρέας, αφού μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Στο γκριλ, σε bbq, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, ή ακόμη και να το προσθέσετε στη σαλάτα και σε σάντουιτς, το κοτόπουλο, αποτελεί μία ιδανική και εύγευστη επιλογή, πλούσια σε διατροφική αξία. Ακολουθούν 3 συνταγές που θα φέρουν στο τραπέζι σας τη νοστιμιά και την ποιότητα του κοτόπουλου Νιτσιάκος.

Πίτα με Κοτόπουλο

Υλικά (6 – 8 άτομα)

  • 1½ κιλό κοτόπουλο Νιτσιάκος, βρασμένο και ξεψαχνισμένο
  • 5 φύλλα για πίτα
  • 800 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες, μόνο το λευκό τους μέρος
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, μόνο το λευκό τους μέρος
  • 75 γρ. ρύζι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ζωμό κότας
  • 150-200 γρ. φέτα σπασμένη
  • 75 γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο, για το βουτύρωμα του ταψιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά μαζί με 50 γρ. βούτυρο πρόβειο, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και αρκετό ζωμό κότας, μέχρι να σκεπάσει το φαγητό μας (θα χρειαστούν περίπου 300 με 400ml). Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τη φέτα και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσοχή με το αλάτι, γιατί το τυρί μας είναι ήδη αλμυρό.

Για την πίτα:

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.

Τοποθετούμε σε στρώσεις 3 φύλλα πίτας, βουτυρώνοντας το καθένα.

Στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα, βουτυρώνοντας και αυτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 55 λεπτά.

Tip: Σερβίρουμε με sauce γιαουρτιού για να δώσουμε δροσιά στο πιάτο

Τηγανιά γαλοπούλας με λαχανικά και σάλτσα σόγιας

Υλικά (3 – 4 άτομα)

  • 200 γρ. γαλοπούλας από την προηγούμενη μέρα ή φρέσκο στήθος ή μπούτι κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 150 γρ. baby καλαμπόκι κομμένο στη μέση
  • 250 γρ. καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια
  • 100 γρ. νουντλς ρυζιού ή φιδές
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • δυόσμος

Εκτέλεση

Για τα νουντλς ρυζιού:

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα νουντλς στο ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 4 λεπτά.

Σουρώνουμε και κρυώνουμε με μπόλικο κρύο νερό.

Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι ή wok για να ψήσουμε το φαγητό μας. Σε περίπτωση που η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη, κάνουμε τη διαδικασία δύο φορές, ώστε να γίνει σωστή η τηγανιά.

Ρίχνουμε το λάδι στο σκεύος μας, ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει και προσθέτουμε τη γαλοπούλα. Αν είναι ωμή, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε την ντομάτα και στη συνέχεια τα νουντλς, τη σάλτσα σόγιας, με το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν καλά όλα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον δυόσμο.

Tip.: Αν έχετε φιδέ, τον βράζετε για 2-3 λεπτά και τον σουρώνετε. Τον κρυώνετε με τον ίδιο τρόπο.

Κοτόπουλο με Κριθαράκι

Υλικά (8 τεμάχια)

  • 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος
  • 200 γραμμ. ντοματίνια
  • 200 γραμμ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κoυταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα κομμένα σε ζαράκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι σε ζαράκια
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 τεμάχια μπαχάρι
  • 2/3 φλιτζ. κρασί λευκό
  • Φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
  • 1 συσκευασία κριθαράκι χοντρό
  • 1½ λίτρο καυτό νερό
  • 250 γραμμ. φέτα

Εκτέλεση

Πλένετε το κοτόπουλο και στη συνέχεια στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. To κόβετε σε 6-8 κομμάτια. Σε ένα πιάτο μεγάλο βάζετε τα κομμάτια και πασπαλίζετε να πάει παντού το αλεύρι. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και ξεκινάτε να σοτάρετε λίγα – λίγα κομμάτια, για να μην πέσει η θερμοκρασία.

Όταν σοταριστεί απ’ όλες τις πλευρές, αφαιρείτε από την κατσαρόλα και ρίχνετε όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, εκτός από τις ντομάτες και τα ντοματίνια, και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή. Προσθέτετε τον πελτέ και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, βάζετε το κοτόπουλο μέσα στην κατσαρόλα πάλι και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την ντομάτα και το νερό και αφήνετε να πάρει βράση. Αφού βράσει, μετά από λίγο, μεταφέρετε στη γάστρα και σκεπάζετε με καπάκι. Ρίχνετε τα ντοματίνια και βάζετε στο φούρνο για 1½ ώρα στους 170 βαθμούς.

Σε μια κατσαρόλα, παράλληλα, βάζετε το νερό και, όταν βράσει, ρίχνετε το κριθαράκι. Βράζετε για 3 λεπτά, σουρώνετε καλά, ανοίγετε τη γάστρα, ρίχνετε μέσα και ανακατεύετε. Το αφήνετε για 20 λεπτά να συνεχίζει το ψήσιμο. Τεμαχίζετε τη φέτα και την προσθέτετε 5 λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό!

Tip: Αν σας αρέσουν οι πιο spicy γεύσεις, προσθέστε ψιλοκομμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά

—–

50 χρόνια

Νιτσιάκος, 50 χρόνια ποιότητας και καινοτομίας

Πενήντα χρόνια ζωής, συμπλήρωσε η εταιρεία Νιτσιάκος. Μισός αιώνας αφιερωμένος στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στην έρευνα την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Μόνιμη δέσμευση και βασικό μέλημα της εταιρείας, από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, ο σεβασμός προς τον καταναλωτή, η υπευθυνότητα και η εκτίμηση προς τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους της. Εδώ και μισό αιώνα η Νιτσιάκος φροντίζει να παραμένει στις πρώτες γραμμές της καινοτομίας με τον αδιάκοπο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της σωστής διατροφής.