Η πρακτικές που ακολουθούν εταιρείες τροφίμων και καταστήματα λιανικής σε καιρό ακρίβειας

Η ακρίβεια συνεχίζει να προκαλεί “πονοκέφαλο” στα νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να βλέπουν συνεχώς τις τιμές των προϊόντων στα ράφια του σούπερ μάρκετ να αυξάνονται. Πλέον όμως, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επηρεάζει τις εταιρείες παραγωγής και τα καταστήματα λιανικής τροφίμων με πολλαπλούς τρόπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη διαμαρτυρία του ΙΝΚΑ για το φαινόμενο των μικρότερων συσκευασιών. Συγκεκριμένα, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, ανέφερε πως η ποσότητα του προϊόντων μειώνεται στην συσκευασία ενώ η τιμή μένει η ίδια ή ακόμα και αυξάνεται. Πρόκειται για μια τακτική που αν και νόμιμη δεν είναι ηθική ενώ αναφέρει ότι υπάρχει μείωση των ποσοτήτων, σχεδόν σε όλες τις συσκευασίες προϊόντων, όχι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και στα είδη περιποίησης, στα χαρτικά, απορρυπαντικά, καλλυντικά, ζωοτροφές “και γενικά όπου αυτό είναι εφικτό, ακόμα και στα αγροτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα (τσουβάλια καλαμπόκι, σόγια, κριθάρι μπάλες τριφύλλι)”.

Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό το τελευταίο διάστημα ως “shrinkflation” και έχει εφαρμοστεί ακόμη και από τις μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων. Οι εταιρείες συνηθίζουν να υιοθετούν τέτοιου είδους πρακτικές σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στα συνεχώς αυξανόμενα έξοδά τους. Πρόκειται για μια μέθοδο που ξεγελά εύκολα τους καταναλωτές καθώς μια αλλαγή στην τιμή γίνεται αμέσως αντιληπτή ενώ το καθαρό βάρος είναι μια λεπτομέρεια που σπάνια προσέχουν οι περισσότεροι.

Λιγότερες προσφορές στα σούπερ μάρκετ 

Ένα ακόμη φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι αυτό των λιγότερων προσφορών. Ενώ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν σημαντικά με τους καταναλωτές να αναζητούν συνεχώς τα πιο συμφέροντα προϊόντα, τώρα τις βλέπουμε να εξαφανίζονται από τα ράφια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI για τον μήνα Ιούλιο, το σύνολο των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών που πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ (FMCG) κατέγραψαν μείωση της έντασης των προσφορών κατά 1,4 μονάδες από 25,9% στο 24,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Αντίστοιχα, τα τρόφιμα από το 24,8% κατέγραψαν μείωση των προσφορών στο 23,8% και τα προϊόντα ατομικής περιποίησης και υγιεινής από το 34,2% κατήλθαν στο 32,1%. Επιπλέον τα προϊόντα περιποίησης σπιτιού από το 27,5% που πωλούνταν υπό καθεστώς προσφοράς τον περσινό Ιούλιο, πλέον τον Ιούλιο του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 23,1%. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν στο ποσοστό επί του συνόλου των προϊόντων κάθε κατηγορίας που πωλούνται υπό καθεστώς μειωμένης τιμής.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις