Τα πρόστιμα θα επιβληθούν σε τουλάχιστον 3 επιχειρήσεις σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife

Του Δημήτρη Χριστούλια 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι, για αθέμιτη κερδοφορία, σε πολυεθνικές εταιρείες, εισαγωγείς και χονδρέμπορους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Ήδη έχει δοθεί εντολή στις ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου να προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, οι οποίοι μεταξύ άλλων, εστιάζονται και στις τιμές που πωλούνται βασικά αγαθά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife οι έλεγχοι θα εστιασθούν στα συγκεκριμένα προϊόντα, οι τιμές των οποίων δημιουργούν υπόνοιες για αθέμιτη κερδοφορία. Δηλαδή προϊόντα τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως της νότιας Ευρώπης.

Που εστιάζονται οι έλεγχοι 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι και σε ελληνικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί τουλάχιστον  η επιβολή προστίμων σε τουλάχιστον 3 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές εταιρείες. Εκτός όμως από τους ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, συνεχίζονται και οι έλεγχοι για πλασματικές, στο περιθώριο και της εκπτωτικής περιόδου, της BlackFriday.

Έλεγχοι που γίνονται με την βοήθεια της τεχνολογίας καθώς πλέον στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν τις τιμές χιλιάδων προϊόντων σε καθημερινή βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα που ενδέχεται να ανακοινωθούν άμεσα έρχονται να προστεθούν σε αυτά που είχε βάλει πριν από μερικούς μήνες σε επίσης μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων το υπουργείο Ανάπτυξης. Εάν τελικά καταλήξουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες ότι όντως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υπέπεσαν σε παραβάσεις και εφόσον τα πρόστιμα είναι πάνω από 50.ο00 ευρώ, τότε θα πρέπει να γνωστοποιηθούν και οι επωνυμίες των επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και ενόψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, όπου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η αγοραστική κίνηση, με τους καταναλωτές να προχωρούν σε περισσότερες αγορές. Οι έλεγχοι φυσικά θα συνεχισθούν τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και στα ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις